Zemědělci trhají rekordy. Daří se jim nejlépe za 17 let

Českým zemědělcům se loni dařilo. Jejich zisky poskočily o téměř 40 procent a celkově tak vydělali 22,9 miliardy korun. Jde o vůbec nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy začal Český statistický (ČSÚ) zisky zemědělců sledovat. Za rekordními čísly stojí hlavně mimořádně dobrá úroda, růst výkupních živočišných komodit a nárůst dotací. ČSÚ bude předběžný údaj v průběhu roku zpřesňovat, předpokládané změny by se však měly pohybovat v řádu desítek, maximálně stovek milionů korun.

Díky dobrým podmínkám byla loňská úroda mimořádně bohatá a zemědělská produkce tak dosáhla rekordní hodnoty 136,6 miliardy korun. Oproti roku 2013 byla vyšší o více než osm miliard. Dařilo se hlavně rostlinné výrobě, která dosáhla 79,5 miliardy korun. Po dlouholetém poklesu rostla i živočišná produkce, její hodnota činila 51,6 miliardy.

Rekordní čísla připsal českému zemědělství také Zemědělský svaz, který vychází při výpočtu z odlišné metodiky a vykazuje zpravidla o něco nižší čísla než ČSÚ. Šetření svazu ukázalo zisk téměř 19 miliard korun, což je 5331 korun na hektar obhospodařované půdy. „Je to více než dvojnásobně vyšší výsledek vzhledem k dlouhodobému průměru výsledku hospodaření za roky 2004 až 2014,“ uvedl svaz v komentáři.

Za úspěchem stojí nejen dotace

K zemědělcům loni směřovaly dotace z evropských fondů a národních zdrojů ve výši 32,9, miliard korun, což je meziročně o 12 procent více. Jde o druhou nejvyšší sumu od roku 2009. „Je zřejmé, že české zemědělství je ziskové právě díky oněm podporám. Bez nich by bylo zhruba 11 miliard ve ztrátě, anebo by ceny potravin u nás musely být mnohem vyšší,“ uvedl svaz.

Zemědělcům čerpání evropských dotací jde, podle ministra Mariana Jurečky se podařilo vyčerpat téměř sto procent. „Zůstane nám zhruba 32 milionů korun nevyčerpaných jako korekce za špatnou kampaň za takzvanou rybu domácí před několika lety, kterou ministerstvo za mých předchůdců dělalo,“ prohlásil a zároveň dodal, že dotace nejsou jediným faktorem, který se na loňských rekordních číslech podepsal. Svou roli sehrály i vyšší výnosy, dobré výkupní ceny nebo kurz koruny a eura. 

„Promítly se tam pozitivně i některé další aspekty jako například nižší cena pohonných hmot, což bylo samozřejmě velmi významná pomoc pro české zemědělce. Ovlivnil to asi i kurz koruny, protože zemědělci prodávají část své produkce do zahraničí. Tím, že oslabil kurz koruny a Česká národní banka dlouhodobě drží oslabený kurz koruny, tak se nám to pozitivně promítá i do objemu dotací, které Česká republika dostává v eurech, ale vyplácí je v korunách a tam jde o nárůst v řádech miliard korun,“ doplnil Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

Letos by mělo jít zemědělcům přibližně 42 miliard korun z evropských dotací a 1,7 miliardy korun z národních zdrojů.

Ilustrační foto
Zdroj: ANP/Koen Suyk/ČTK

Ministr Jurečka také poukázal na to, že i když se nemohly některé zemědělské produkty vyvážet v důsledku ruského embarga na západní potraviny, exportu jako celku se dařilo. Češi zemědělské produkty nejvíce vyvážejí do zemí EU, a to zejména do těch sousedních, jako je Německo, Polsko nebo Slovensko. Ale například už od dob komunismu si na českých tvrdých sýrech pochutnávají i v arabských zemích. Naopak dovoz potravin začal klesat a podle ministra je za tím rostoucí zájem Čechů o to, co jedí. 

Výkupní ceny komodit začaly ve druhé polovině roku klesat a do letošního roku vstoupili zemědělci se zhruba o desetinu nižšími cenami než o rok dříve. „Předpokládáme tak, že letošní tržby za rozhodující rostlinné i živočišné komodity budou v porovnání s rokem 2015 nižší,“ uvedl svaz.

Nejvyšší za dobu sledování byla loni také hrubá přidaná hodnota. Ve srovnání s rokem 2013 vzrostla o více než o desetinu na 41,8 miliardy korun. Mezispotřeba se zvýšila o čtyři miliardy Kč na 94,8 miliardy Kč.

Podívejte se, co všechno čeští zemědělci loni vyprodukovali

Sklizeň obilovin v Česku loni meziročně vzrostla o 17 procent na 8,779 milionu tun a byla třetí nejvyšší v historii.

Sklizeň nejvýznamnější tuzemské olejniny, řepky, vzrostla o 94 tisíc tun na rekordních 1,537 milionu tun.

Produkce masa po 11 letech poklesu loni meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 451 tisíc tun. Snížila se jen okrajová produkce koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst.

Mléka vykoupeného od českých zemědělců loni meziročně přibylo 1,3 procenta na 2,35 miliardy litrů.