Zeman: Do čela ČNB jmenuji guvernéra, který Singerovy kroky napraví

Holýšov (Plzeňsko) – Za rok jmenuji na pozici guvernéra České národní banky takového kandidáta, který napraví kroky současné rady, prohlásil dnes Miloš Zeman při své návštěvě Plzeňského kraje. Zeman už dřív kritizoval, že banka v čele s guvernérem Miroslavem Singerem znehodnotila korunu.

Zemanovu opětovnou kritiku ČNB vyvolala otázka jednoho ze zaměstnanců firmy Evobus v Holýšově. Ten se totiž prezidenta zeptal, kdy odvolá bankovní radu, která se podepsala na znehodnocení koruny. Muž zároveň vyslovil obavu z nízkých důchodů po přijetí eura.

„Prezident v podstatě nemůže odvolat bankovní radu, ale po vypršení jejího mandátu může jmenovat nové členy. No, a to bude za rok. Takže ještě rok musíme vydržet. Za rok jmenuji nového guvernéra ČNB místo pana Singera, kterému končí mandát. A jmenuji minimálně dva nové členy bankovní rady,“ prohlásil Zeman

Europoslanec a bývalý viceguvernér Luděk Niedermayer (nestr. za TOP 09) v reakci na prezidentova slova vyslovil obavu, kdy hlava státu plánuje dosadit do čela centrální banky takové odborníky, kteří udělají to, co on uzná za vhodné. „Prezident bude pochopitelně volit ekonomy, kteří mají třeba podobný pohled na některé otázky jako on. Ale v okamžiku, kdy by ten člověk přišel do centrální banky, tak by měl zapomenout na minulost a soustředit se na analýzy, které ČNB zpracovává. A na základě těch analýz provádět co nejlepší rozhodnutí. A já doufám, že bez ohledu na to, co dnes pan prezident naznačil, to tak bude i do budoucnosti,“ prohlásil.

Kteří členové bankovní rady skončí během Zemanova mandátu?

  • červenec 2016: Kamil Janáček a guvernér Miroslav Singer
  • únor 2017: Pavel Řežábek a Lubomír Lízal

„Toto vyjadřování z úst prezidenta republiky nepovažuji vůbec za vhodné. Myslím si, že to nepatří do civilizované země a může to být i velmi škodlivé. Musíme si uvědomit to, že přece jenom váha slova prezidenta je poměrně velká,“ reagoval na dnešní Zemanova slova Petr Dvořák, prorektor Vysoké školy ekonomické v Praze. 

Už při své únorové návštěvě Královéhradeckého kraje Zeman prohlásil, že nepočítá s tím, že by do bankovní rady ČNB jmenoval lidi podporující devalvaci koruny. Při diskusi s tamními zastupiteli také avizoval, že v radě chce mít bankéře, kteří jsou pro přijetí eura. (čtěte více)

Miroslav Singer
Zdroj: ČT24/ČNB

Bankovní rada ČNB pečuje o stabilitu měny a zajišťuje dozor nad finančním sektorem. Jmenování členů bankovní rady včetně guvernéra v současnosti spadá výhradně do kompetence prezidenta. Diskutuje se však o možnosti změnit ústavu tak, aby kandidáty do bankovní rady musel prezidentovi schválit Senát (to by ale platilo až od příštího prezidentského funkčního období).

Do konce svého mandátu v březnu 2018 obmění Miloš Zeman čtyři ze sedmi členů rady ČNB, a to včetně guvernéra Miroslava Singera. „Udělám vše pro to, aby v této ctihodné instituci napříště seděli lidé, kteří nebudou dělat zbytečné experimenty s českou ekonomikou a kteří budou podporovat vstup ČR do eurozóny, což je věc, kterou si přeje velká většina našich podnikatelů,“ prohlásil prezident v Hradci Králové.

Zeman by v ČNB nejraději viděl Rusnoka

Agentura Bloomberg v únoru přinesla informaci, že v čele ČNB by prezident Zeman rád viděl Jiřího Runoka. „Má výjimečnou kvalifikaci, protože se pohyboval nejen v ekonomické, ale i v politické oblasti,“ řekl Zeman na adresu Rusnoka v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

ČTĚTE: Rusnok je „excelentním“ kandidátem na guvernéra ČNB, řekl Zeman

Členem bankovní rady jmenoval prezident Jiřího Rusnoka před rokem. Byl to jeho vůbec první nominant do této funkce. Rusnok tehdy prohlásil, že to považuje za „vrchol odborné kariéry“ (více zde). Oba muži k sobě mají dlouhodobě blízko – Rusnok byl v letech 2001 až 2002 ministrem financí v Zemanově vládě a v červnu 2013 jej Zeman jmenoval předsedou vlády poté, co se kvůli aféře Nagyová rozpadl kabinet Petra Nečase.

V rozhovoru pro Bloomberg Zeman zopakoval, že Česko by se mělo snažit o co nejrychlejší vstup do eurozóny. A to přesto, že současná koaliční vláda nechce stanovit pevné datum přijetí eura. „Velmi se stydím za to, že pobaltské státy přijaly euro dřív než my. Myslím si, že je to ostuda pro Českou republiku. Stejně tak je ostuda, že do eurozóny dřív vstoupilo Slovensko,“ citovala agentura českého prezidenta.

Singer se se Zemanem neshodne ani na euru

Guvernér ČNB Miroslav Singer tento týden na svém blogu napsal, že přijetí eura nemusí české ekonomice přinést očekávaný stimul. Argumentoval tím, že souhrnný růst hrubého domácího produktu v zemích Evropské unie mimo eurozónu byl v posledních sedmi letech většinou vyšší než ve státech platících eurem. Přestože kabinet Bohuslava Sobotky počítá se vstupem Česka do eurozóny po roce 2018, přesný termín přiblíží až příští vláda. (čtěte více)

Česká národní banka spustila devizové intervence v listopadu 2013. Prostřednictvím prodeje korun a nákupem cizích měn se tak ČNB brání posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechává kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu. Oslabení kurzu koruny zamezilo deflaci, která ekonomiku ohrožovala. Intervence také podle odborníků pomohly vývozcům. Na druhou stranu ale poškodily nezajištěné dovozce či cestovní kanceláře. (čtěte více)

Při roční bilanci v prosinci loňského roku se ekonomové a podnikatelé neshodli, zda šlo o zákrok nutný, ani jestli zásah do kurzu koruny české ekonomice prospěl, či nikoli. Guvernér Miroslav Singer ale upozornil na to, že česká ekonomika roste rychleji. Ekonom Richard Hindls navíc poukázal na to, že oživení vždy přichází postupně, protože lidem nějakou dobu trvá, než zaznamenají lepší kondici ekonomiky a začnou opět naplno utrácet. (čtěte více)