BMW: Když nám nedovolíte stavět v Bavorsku, půjdeme do Česka

Mnichov – Pokud nebudeme moci postavit logistické centrum u bavorského Řezna, vybudujeme ho v Česku, pohrozil podle deníku Die Welt německý výrobce luxusních aut BMW. Reagoval tak na vleklý spor o pozemek, na kterém hospodaří místní farmář, jenž se o něj pře s knížecím rodem Thurn-Taxisů. Podle deníku by mělo být ve hře až 2 000 pracovních míst.

Nekončící tahanice mezi zemědělcem a knížecím rodem označil Die Welt za frašku nebo kuriózní či pikantní spor. „Nervózní“ je kvůli němu údajně i bavorský premiér Horst Seehofer, protože do Česka by mohlo uniknout 2 000 pracovních míst.

Mnichovská automobilka má letos v plánu vytvořit v Německu celkem 5 000 nových pracovních míst, z toho 2 000 v Niedertraublingu poblíž Řezna. BMW nicméně stále nemůže padesátihektarový areál od jednoho z nejbohatších Němců - Alberta von Thurn-Taxise odkoupit. Ten se o pozemek pře s farmářem Bertholdem Bauerem, jehož rodina zde hospodaří už od roku 1860. Knížecí dům mu sice vypověděl smlouvu, zemědělec se ale obrátil na soud.

V současnosti se schyluje k soudnímu procesu, který by měl určit mimo jiné i kompenzaci pro Bauera, jenž má pozemky opustit. Pokud nedojde k mimosoudnímu vyrovnání, soud pravděpodobně určí několikaletou výpovědní lhůtu, což by plán BMW pohřbilo, tvrdí Die Welt. Farmář chce po Thurn-Taxisech 135 hektarů náhradní půdy za 50 hektarů, na nichž dosud hospodařil. Majitelé pozemku mu však stále odmítají přenechat například půdu v okrese Straubing-Bogen, kterou původně chtěli pokrýt fotovoltaickými solárními panely. Z toho přitom sešlo, když německý stát seškrtal podporu těmto projektům.

Knížecí rodina se nicméně rozhodla, že i ona bude dál podnikat v zemědělství, podle Die Welt zjevně ze strachu o to, aby nepřišla o unijní subvence, jichž dostává ročně 500 tisíc eur (přes 13,7 milionu korun). A ty největší soukromý majitel pozemků v Německu nadále nutně potřebuje, píše německý deník.

Farmáře přesvědčovala i automobilka

Minulý týden údajně samotná automobilka nabídla Bauerovi rozsáhlé kompenzace i náhradní pozemky, včetně louky u Řezna, jíž se přezdívá „papežská louka“, protože na ní papež Benedikt XVI. v roce 2006 sloužil mši. Ne všechna nabízená půda se však hodí pro pěstování šlechtěných osiv, jímž se zemědělec dosud živil.

Šéf BMW Norbert Reithofer
Zdroj: Daniel Naupold/ČTK/DPA

Ještě před několika týdny uvažovala BMW o alternativních lokalitách pro výstavbu svého skladu pouze v rámci Bavorska. Nyní ale dala automobilka údajně najevo, že bude stavět buď u Řezna, nebo logistické centrum vznikne v České republice. V tom případě by podle Die Welt byla blamáž pro Bavorsko a Seehofera tak velká, že bavorský premiér do vyjednávání zapojil šéfa svého úřadu Marcel Hubera.

Už loni v listopadu Seehofer podle německého listu přemlouval šéfa BMW Norberta Reithofera, aby firma sklad součástek postavila v Řezně, kde má BMW i jeden ze svých výrobních závodů. Starosta Řezna Joachim Wolbergs prý poznamenal, že město slibovaných 2 000 pracovních míst nutně potřebuje. Z chystaného logistického centra mají být zásobovány rovněž ostatní závody BMW jak v Německu, tak i v zahraničí.