Pošta dostala o miliardu míň. Ztrátu asi naposled doplatí všichni hráči na trhu

Praha – Přes 753 milionů korun – tolik dostane Česká pošta na zaplacení čistých nákladů, které jí vznikly poskytováním služeb v roce 2013. To je ale o miliardu méně, než žádala po Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ). Podle připravované novely by jí peníze měl doplatit stát, nicméně do té doby jí ztrátové služby musí uhradit všichni hráči na trhu včetně pošty samotné. Vyplývá to ze zprávy ČTÚ. Pošta se může proti rozhodnutí odvolat. Zatím ale o rozkladu nejednala, protože jej neobdržela.

Původní částka požadovaná poštou dosahovala 1,775 miliardy korun. Jde o dorovnání ztráty z poskytování základních služeb na celém území Česka, které pošta poskytuje na základě licence od státu. Patří mezi ně dodání poštovních zásilek do dvou kilogramů, dodání poštovních balíků do deseti kilogramů, dodání peněžité částky poštovním poukazem nebo dodání doporučených a cenných zásilek.

Podle současné legislativy by měl poště hradit ztrátu z poskytování základních služeb kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni poštovní operátoři podle svého podílu na trhu, včetně pošty. Proti tomu se Česká pošta i její konkurenti bránili. Návrh novely, která povinnost přesouvá na stát, prošel na konci roku připomínkovým řízením a v současnosti míří do vlády.

„Za částkou, kterou Česká pošta ČTÚ poskytla na základě vyčíslení svých nákladů na poskytování univerzální služby, si společnost plně stojí. Její výše byla spočítána podle platné metodiky a byla nezávisle auditována,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Dodal, že pokud by se na úhradě částky 750 milionů korun podíleli všichni poskytovatelé poštovních služeb podle svých tržních podílů, dostala by pošta jako dominantní hráč nakonec jen zhruba 150 milionů Kč.

Z ulic postupně mizí poštovní schránky
Zdroj: ČT24/ČTK

ČTÚ uznal při posuzování náhrad poště náklady 513,3 milionu korun na provozování poštovní sítě a 509,7 milionu za doručování každý den. Od toho odečetl nehmotné a tržní výhody spojené s poskytováním základních služeb, které vyčíslil na 103,5 milionu, a částku 194,7 milionu, která představuje jedno procento z celkových nákladů České pošty, a podle zákona se nepovažuje za nespravedlivou finanční zátěž pro držitele poštovní licence.

Česká pošta čeká za loňský rok zisk kolem 200 milionů korun při tržbách necelých 20 miliard Kč. Zisk v posledních letech klesá kvůli nižším výnosům z doručování. Pokud by letos podnik nedostal od státu kompenzaci za základní služby, skončil by zřejmě ve ztrátě.

Vydáno pod