Přebytek rozpočtu je 22,6 miliardy. Loni to ale bylo miliard 50

Praha - Přebytek 22,6 miliardy korun - tak na tom byla na konci února česká státní kasa. Loni ve stejném období přitom stát vykázal přebytek převyšující 50 miliard. Za poklesem podle zprávy ministerstva financí stojí zejména předzásobení tabákovými výrobky, zadržené odpočty DPH i loňský výnos z aukce kmitočtů LTE. Podle odborníků ale není nižší přebytek důvodem k obavám.

Přebytek klesl i oproti předešlému měsíci, v lednu dosáhl 28,6 miliardy. Příjmy do státní kasy ke konci února meziročně klesly o 26,2 miliardy na výsledných 2015,4 miliardy. Celkové výdaje se snížily o 1,2 miliardy na 182,8 miliardy korun. Vláda prosadila pro letošní rok rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

  • Na poklesu příjmů se nejvíce podepsala spotřební daň z tabákových výrobků, jejíž inkaso se snížilo o 16,6 miliardy. Za vším je podle ministerstva vysoké předzásobení tabákovými výrobky, které bylo reakcí na loňské zvýšení sazeb.
  • O 9,7 miliardy na 36,9 miliardy korun klesl výběr DPH kvůli zadrženým odpočtům daně v loňském roce. Ty finanční správa loni postupně vyplácela, proto se bude jejich vliv během letoška postupně vytrácet.
  • Z nedaňových příjmů se na snížení přebytku nejvíce podepsal loňský jednorázový příjem 8,5 miliardy korun z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE.

Mezi výdaji je největší položkou výplata sociálních dávek. Oproti loňsku se vyplatilo o 1,9 miliardy více, celkově tedy 77,1 miliardy. Na tomto zvýšení se nejvíce podílí růst výdajů na důchody o 1,6 miliardy korun.

Analytici: Nižší přebytek není tak zásadní problém

Analytik Komerční banky Marek Dřímal připouští, že nižší čísla přebytku nevypadají na první pohled hezky, ale zároveň dodává, že je potřeba si uvědomit, že za tím jsou nižší příjmy jednorázového charakteru, jako je právě nižší výběr tabákové daně a loňské nevyplácení daňových vratek.

Pokud se tedy na rozpočet podíváme bez těchto jednorázových výpadků, odpovídá to podle Dřímala tomu, jak roste ekonomika a daňová základna. Analytik k tomu dodává, že obecně se výběr daní zlepšuje.

S Dřímalem souhlasí i Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen. „Pohled na data za uplynulá léta, konkrétně na léta od roku 2005, napovídá, že loňský rok byl poměrně výjimečný. Saldo státního rozpočtu loni vykázalo kladné hodnoty v pěti ze šesti měsíců loňského prvního pololetí a do záporného pásma se trvale dostalo až v posledních pěti měsících roku. To je úkaz v poslední době zcela ojedinělý,“ podotkl.

Sobotka: Musíme se soustředit na příjmy

„Myslím si, že je potřeba se podívat především na příjmovou stránku státního rozpočtu, na to, jakým způsobem fungují opatření, která zavedlo ministerstvo financí, a určitě o tom budeme chtít v koalici diskutovat – jak dosáhnout ještě dalších opatření, která by vedla ke zlepšení výběru daní v České republice. Čekáme netrpělivě na zákon o elektronické evidenci tržeb, na zákon o prokazování původu majetku a od roku 2016 by měla začít fungovat kontrolní hlášení, která se týkají plateb u daně z přidané hodnoty, což by mohlo výběr daní zlepšit. Teď je potřeba se soustředit zejména na příjmovou stránku, podívat se na to, jestli finanční úřady fungují skutečně efektivně,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle hlavního ekonoma UniCredit Pavla Sobíška výrazné snížení ve výběru nepřímých daní vyplývá z větší části z loňské vysoké základny, ovšem ani srovnání s jinými roky nevyznívá pro letošek příznivě. „Výběr sociálního pojistného je naproti tomu velmi slušný, což naznačuje růst zaměstnanosti i mezd v prvních měsících letoška. Z uvedených dat tedy nelze dělat velké závěry, pro vyjasnění obrázku budeme muset počkat nejméně do konce března,“ dodal.

Opozice dlouhodobě výběr daní kritizuje

Opozice Sobotkově kabinetu právě menší schopnost vybírat daně dlouhodobě kritizuje. „Pokud nás pan ministr Babiš v lednu uklidňoval, že jde o mimořádný výkyv, tak ten výkyv nejenže pokračuje, ale ještě se zhoršuje. Takže už to asi jde těžko svádět na mimořádné vlivy. Předzásobení tabákových výrobků by mělo slábnout a ono sílí. A pokud jde o DPH, vratky mají určitý sezónní charakter, ale to je každoročně, takže jediné, co lze brát vážně, jsou ty kmitočty prodané v loňském roce,“ říká místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

„Je to důkaz toho, že se nedaří efektivně vybírat především daně. Daně jsou nižší, než ministerstvo financí předpokládalo, a pokud to srovnáme nejen s rokem předchozím, ale i s rokem 2013, tak to nevěští nic dobrého,“ míní Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.

Ministr financí Andrej Babiš, který na víkendovém sněmu hnutí ANO označil dobrý výběr daní za svou velkou prioritu, se dnes k rozpočtu vyjadřovat nechtěl.

Státní rozpočet skončil loni se schodkem 77,8 miliardy korun. Schválený plán přitom počítal s deficitem 112 miliard korun. Dobrý výsledek hlásí i státní dluh – loni poprvé za posledních dvacet let klesl a dostal se pod úroveň roku 2012.

Vydáno pod