Forbes: Nejbohatší je opět Gates, Bakala vypadl

New York -  Řady nejbohatších se letos rozrostly, a to navzdory světovým ekonomickým otřesům. Na první příčce stanul opět Bill Gates, ale výrazně přibylo i nováčků. Ze seznamu dolarových miliardářů sestavovaného časopisem Forbes vypadl letos Zdeněk Bakala. Petr Kellner si své první místo se svým majetkem čítajícím 8,4 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 205 miliard korun) obhájil stejně jako loni.

Jak zveřejnil časopis Forbes, na zeměkouli je nyní rekordních 1826 miliardářů s celkovým čistým jměním 7,05 bilionu dolarů. Loni to bylo 6,4 bilionu dolarů.

V novém žebříčku nejbohatších lidí světa není přitom tentokrát nouze o nováčky, celkové číslo čítá totiž 290 nově příchozích, z čehož jich 71 pochází z Číny. Mládí je přitom na vzestupu, 46 z řady nejmajetnějších je mladších 40 let.  

Bill Gates, zakladatel softwarového gigantu Microsoft, se stal stejně jako loni opět nejbohatším mužem planety. Titul tak už získal celkem po šestnácté. Jeho bohatství vzrostlo o 3,2 miliardy dolarů na letošních 79,2 miliard dolarů, a to i přestože každoročně daruje miliardy ve prospěch nadací.  

Češi zastoupení v žebříčku

  • Majetek nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který je vlastníkem investiční skupiny PPF, podle Forbesu činí 8,4 miliard dolarů. Na žebříčku je 160.
  • Druhé místo mezi Čechy obsadil s majetkem 2,5 miliardy dolarů Andrej Babiš, vlastník Agrofertu a ministr financí. Na žebříčku je 737.
  • Na třetí příčce se umístil Radovan Vítek (1,8 miliard dolarů), na žebříčku 1054. a za kterým následuje na 1118. místě Karel Komárek (1,7 miliard dolarů) a na 1712. pozici Pavel Tykač (1,1 miliard dolarů).
  • Ze seznamu nejbohatších naopak vypadl Zdeněk Bakala.

Na druhém místě stanul Mexičan Carlos Slim Helú, který podniká v oboru telekomunikace a v posledních čtyřech letech kromě loňska zaujímal první příčku. Během roku 2013 však přišel o 1,4 miliardy dolarů kvůli mexickým zákonodárcům. Ti již dříve schválili návrh zákona, který měl omezit Slimovu převahu na trhu. Známý americký investor Warren Buffett, zakladatel softwarové firmy Oracle Larry Ellison, se vrátil zpět na třetí místo uvolněné po Španělu Amanciu Ortegovi, zakladateli oděvního řetězce Inditex, který stanul na čtvrté příčce.

Buffett přitom celkově ze všech vydělal loni nejvíce, zbohatl o 14,5 miliard dolarů na 72,7 miliardy dolarů, a to díky růst ceny akcií jeho investiční skupiny Berkshire Hathaway. Americký podnikatel a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se posunul o pět příček na celkově 16. místo, čímž se dostal do první dvacítky nejbohatších na světě. Jack Ma, bývalý učitel angličtiny, a další tři Číňané poskočili na příčkách žebříčku nejvíce a objevují se mezi 50 nejbohatšími na seznamu.

  • "Je tam 46 jmen lidí, kteří mají miliardu dolarů a ještě jim nebylo čtyřicet. Nejmladšímu miliardáři je 24 let, je to spolumajitel firmy Snapchat – aplikace na telefonu, kde si mladí mezi sebou posílají smsky a hanbaté fotky a které za 10 sekund zmizí. Zajímavý trend je – odkud je nejvíce miliardářů, tak je to z Kalifornie, Silicon Valley," popisuje Petr Šimůnek, šefredaktor české verze Forbesu.

Nejbohatších žen přibylo

Pro ženy bylo tentokrát toto hodnocení rekordní, na novém seznamu Forbesu jich oproti předchozímu roku přibylo 25. Z celkového čísla 1826 miliardářů je tak již 197 žen. Ženy ale stále tvoří jen malé procento ze seznamu - 11% z celkového počtu. Titul nejbohatší ženy přitom získala opět Christy Walton, majitelka amerického maloobchodního řetězece Wal-Mart. Její čisté jmění je odhadováno na 41,7 miliard dolarů.

Majetek nejbohatšího Čecha, jenž je v žebříčku Forbesu už podesáté, se snížil z loňských 11 miliard na 8,4 miliardy dolarů. Uplynulý rok byl pro Petra Kellnera nepříjemný, největší část majetku má uloženou stále v Rusku a tamější krize je hlavním důvodem, proč zchudl o 2,6 miliardy dolarů v přepočtu o zhruba 62 miliard korun. Home Credit – nejcennější část jeho jmění – měl loni poprvé po dlouhé době ztrátu a naplno se přitom projevila skutečnost, že rekordní čísla v předchozích letech byla vyšponovaná ruskou úvěrovou bublinou.

Důvodem, proč tento rok uhlobaron Zdeněk Bakala nedosáhl na hranici miliardy dolarů, je podle časopisu Forbes pokračující tíživá situace v ostravsko-karvinských dolech, ale i propad akcií ukrajinské těžební firmy Ferrexpo a silný dolar. Z českých miliardářů za uplynulý rok zažil největší nárůst Radovan Vítek. "Tomu se loni podařilo dokončit nepřátelské převzetí developerské společnosti Orco Germany, posílil také svůj podíl ve firmách provozujících lanovky a vlastnících pozemky ve švýcarském horském středisku Crans Montana a dokončil projekt luxusních bytů Palais Maeterlinck ve francouzské Nice.

Nejvíc miliardářů z žebříčku ztratilo Rusko, jejich počet se snížil ze 111 na aktuálních 88. Ze seznamu také vypadl ukrajinský prezident Petro Porošenko.

TOP 10 dolarových miliardářů

1. Bill Gates 79,2 mld. USD (+3,2 mld. USD meziročně), obor: technologie (Microsoft)

2. Carlos Slim Helú 77,1 mld. USD (+5,1 mld. USD), obor: telekomunikace (América Móvil)

3. Warren Buffett 72,7 mld. USD (+14,5 mld. USD), obor: investice

4. Amancio Ortega 64,5 mld. USD (+500 milionů USD) obor: móda (Inditex)

5. Larry Ellison 54,3 mld. USD (+6,3 mld. USD), obor: technologie (Oracle)

6.-7. David a Charles Kochovi každý 42,9 mld. USD (+2,9 mld. USD):  různé (konglomerát Koch Industries)

8. Christy Walton 41,7 mld. USD (+5 mld. USD): maloobchod (Wal-Mart)

9. Jim Walton 40,6 mld. USD (+5,9 mld. USD): maloobchod (Wal-Mart)

10. Liliane Bettencourt 40,1 mld. USD (+5,6 mld. USD): kosmetika (L' Oreal)

Vydáno pod