Rusko hrozí, že příští týden zastaví dodávky plynu na Ukrajinu

Moskva/Krasnojarsk - Ruský plynárenský monopol Gazprom dostal od Ukrajiny 15 milionů dolarů (necelých 370 milionů korun) jako předplatné na další dodávky plynu. Firma ovšem upozornila, že peníze pokryjí dodávky pouze na jeden den. Podle ruského ministra energetiky Alexandra Novaka by se tak dodávky ruského plynu na Ukrajinu mohly v úterý zastavit.

„Budeme jednat podle podmínek smlouvy. Pokud peníze nedorazí včas, nebudou žádné dodávky plynu,“ prohlásil mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Ukrajina měla údajně předplacený plyn z Ruska jen do konce tohoto týdne. Ruský prezident Vladimir Putin přitom ve středu prohlásil, že pokud Rusko neobdrží další peníze, zastaví dodávky. Současně varoval, že takovýto krok by mohl znamenat riziko pro tranzit suroviny do Evropy.

Podle Novaka bude Rusko v případě zastavení dodávek na Ukrajinu nadále posílat plyn do Evropy. Nemůže však zaručit, že Ukrajina nebude tento plyn nezákonně odčerpávat pro vlastní potřebu: „Vzhledem k tomu, že ukrajinská strana nedisponuje dostatečným objemem plynu k zajištění svých potřeb, existuje riziko, že bude brát plyn z exportních plynovodů.“

Dohady mezi Gazpromem a Naftogazem

Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz tento týden obvinila Gazprom, že jí dvakrát dodal méně než polovinu denního množství plynu, které měla předplacené. Firma dodala, že nemůže uskutečnit platbu předem, dokud nedostane od Gazpromu garance, že dodrží dohodu o zimních dodávkách. Gazprom následně oznámil, že dodal veškerý dojednaný plyn. Část ho šla přímo do povstaleckých oblastí, kam Kyjev minulý týden dodávky plynu přerušil.

Naftogaz
Zdroj: ISIFA/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Podle šéfa Naftogazu Andrije Koboleva by Ukrajina v březnu ráda nakoupila více plynu v Evropě, aby snížila svou závislost na dodávkách z Ruska. Naftogaz si hodlá před začátkem příští topné sezony vytvořit zásoby v objemu minimálně 17 miliard krychlových metrů plynu, dodal Kobolev.

  • Ruská strana dnes potvrdila účast v jednáních o dodávkách zemního plynu pro Ukrajinu, která svolala Evropská unie na příští pondělí do Bruselu. Gazprom přitom ve čtvrtek naznačil, že je ochoten dohodnout se s Kyjevem na kompromisu.

Gazprom loni v létě zastavil dodávky zemního plynu na Ukrajinu kvůli vysokým nedoplatkům Naftogazu. Na konci října se pak obě stany za evropského zprostředkování dohodly na zimních dodávkách. Dohoda, která je platná do konce března, Ukrajině ukládá platit předem. Obě strany se nyní chystají, že budou vyjednávat o nových podmínkách, které nahradí stávající dohodu.

Rubl, plyn, ropa - to vše zahýbalo ruským rozpočtem

Rusko si ve své současné situaci nemůže dovolit výpadek příjmů. Propad rublu, nízké ceny plynu, ale hlavně ropy dostaly ruský rozpočet do značných problémů. Právě pro tyto případy má stát speciální fond, kam si ukládal přebytky z prodeje ropy v minulých letech. „Vláda požádá parlament o schválení čerpání až 3,2 bilionu rublů, tedy zhruba poloviny z rezervního fondu. V případě nejčernějšího scénáře by pak v příštím roce mohlo z fondu odtéct až 80 procent peněz,“ říká Taťjana Něstěrenková, náměstkyně ruského ministra financí.