Junckerův balíček má sloužit hlavně soukromým investicím

Praha – Investiční plán Jeana-Claudea Junckera bude určen především pro projekty soukromých firem. Role států, včetně Česka, tedy bude v tomto programu velmi omezena. Po společném jednání to uvedli místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen a tuzemský ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Evropský fond pro strategické investice by měl mít v následujících třech letech k dispozici 60 miliard eur (1,6 bilionu korun). Komise očekává, že tyto peníze by měly podpořit investice soukromých firem až za 250 miliard eur.

„Financování ze strany členských států není plánováno, nicméně se již dnes ví, že několik států se bude fondu účastnit formou svých národních bank,“ uvedl Katainen. Státy se mohou totiž projektů účastnit jako spoluautoři na základě partnerství soukromého a veřejného sektoru. Obdobně se mohou účastnit i soukromé banky.

Podle Babiše může fond pomoct těm, kteří neuspěli u bank

Ministr Babiš přivítal, že malé a střední podniky budou mít možnost se na nově založený fond obrátit. Podle něj tak mohou firmy u komise uspět s projekty, se kterými neuspěly u bank. Fond chce totiž financovat rizikovější projekty v oblasti malých a středních podniků a infrastrukturních projektů.

„Je pozitivní, že malé a střední podniky, hlavně které začínají, budou mít možnost obrátit se na tento nově založený fond. Státu se to fakticky netýká, je otázka, zda vláda bude pokračovat na přípravě projektů a ucházet se o tyto peníze,“ podotkl Babiš.

Zároveň dodal, že stát nechystá formální technickou pomoc podnikům, například v oblasti poradenství. „Firmy vědí, jak žádat o úvěr,“ je přesvědčen šéf státní kasy.

Lucemburské euro
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Boarding1Now

Katainen dnes přijel do Česka, aby představil právě tzv. Junckerův balíček. Páteří tohoto plánu je nový Evropský fond strategických investic (EFSI). Tvořit ho má zpočátku celkem 21 miliard eur (zhruba 576 miliard korun), z toho pět miliard z peněz Evropské investiční banky a 16 miliard ve formě záruk evropského rozpočtu (více zde).

Komisař zdůraznil, že EU netrpí nedostatkem volných peněz. Problémem však je, že peníze neproudí do ekonomiky. A to má balíček změnit. „Fond má za cíl motivovat soukromé investory a mobilizovat soukromé investice. Zároveň přichází se zárukou za ztráty. Ty půjdou na vrub fondu,“ vysvětlil místopředseda Komise.

Svaz průmyslu a dopravy považuje Junckerův balíček za zásadní proinvestiční krok. „Určitě hodnotíme pozitivně snahu, aby se uložené prostředky dostaly do ekonomiky. Je tu však řada ale. Pravidla poskytování prostředků by měla být jednodušší. Zejména pak soukromá sféra požaduje, nejen aby se vyčlenily peníze, ale aby se vytvořily příznivější legislativní a nelegislativní podmínky pro investice,“ poukázal mluvčí svazu Milan Mostýn.

Katainena přijal i prezident republiky Miloš Zeman. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezident během schůzky zajímal o to, jakým způsobem může z plánu profitovat Česko.

Katainen: Fond bude dělit rizika tak, aby nalákal investory (zdroj: ČT24)
Vydáno pod