ECB dnes představila novou dvacetieurovou bankovku

Novou bankovku v hodnotě dvaceti eur dnes v sídle Evropské centrální banky ve Frankfurtu představil její prezident Mario Draghi. Má být mnohem odolnější vůči padělání a do oběhu bude uvedena 25. listopadu letošního roku. Dnešním dnem zároveň začíná výrobcům strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti, zpracovatelům hotovosti a ostatním zainteresovaným stranám běžet devítiměsíční období, během kterého se musí na novou bankovku připravit.

Bankovka obsahuje zcela nový, inovativní bezpečnostní prvek v podobě „okna s podobiznou“, obsaženého v hologramu. Při nastavení bankovky proti světlu okno zprůhlední a zobrazí se v něm podobizna mytologické postavy Európy, viditelná z obou stran bankovky. Stejně jako nové bankovky pět a deset eur obsahuje i nová bankovka ve vodoznaku „smaragdově zelené číslo“ a podobiznu Európy.

„Okno s podobiznou představuje v technologii výroby bankovek opravdovou inovaci. Je výsledkem snahy Eurosystému o to, aby eurobankovky byly i nadále odolné vůči padělání. Tím bude posílena důvěra, kterou do svých bankovek vkládá 338 milionů občanů v celé eurozóně,“ uvedl Draghi.

Vyzkoušejte si své znalosti o euro bankovkách obecně. Kvíz Co víte o euru najdete zde.

Nová dvacetieurová bankovka je třetí bankovkou série Europa, která postupně nahrazuje původní sérii eurobankovek zavedenou v roce 2002. Bankovky v hodnotě pěti eur série Europa byly vydány v květnu 2013, bankovka deseti eur pak v září 2014. Po dnes představené bankovce budou později následovat rovněž nové verze bankovek v hodnotě 50,  100, 200 a 500 eur.

Bankovka v hodnotě 20 eur je nejžádanější

Dvacet eur je jednou z nejpoužívanějších bankovek vůbec. V hojné míře ji totiž vydávají bankomaty, přijímá ji mnoho prodejních automatů a maloobchodníci často kontrolují její pravost pomocí malých zařízení přímo na pokladnách.

ECB a národní centrální banky Eurosystému chtěly poskytnout všem, kteří přijdou pracovně do kontaktu s novou bankovkou, dostatek času, aby se mohli připravit na její příchod. Proto již v předstihu o ní zveřejnily informace a zároveň poskytly nové bankovky pro účely testování a přizpůsobení těchto strojů a zařízení.

Soutěž s dvacetieurovkou

I s novou dvacetieurovou bankovkou si můžete zasoutěžit. Na webu je totiž speciálně upravená aplikace Tetris. Pokud sbíráte body, postupně se vám ukazují ochranné prvky   bankovky.

Navíc je připraven i partnerský program, podobně jako tomu bylo v případě desetieurové bankovky v roce 2013, kdy se do něj zapojilo více než tři sta partnerů z celé Evropy. Tento program poskytne výrobcům strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti v celé eurozóně dodatečnou komunikační podporu, aby se mohli včas připravit na uvedení bankovky do oběhu. Program umožňuje partnerům získávat včasné informace a snadno a efektivně komunikovat s jejich zainteresovanými stranami.

Eurobankovky jsou nyní platidlem 338 milionů lidí v 19 zemích a jejich celková nominální hodnota činí 1 000 miliard EUR.