Evropské komisi se nelíbí dva české programy, zbytku dala zelenou

Operační program Technická pomoc a Praha-pól růstu ČR – to jsou dva operační programy, se kterými má Evropská komise (EK) problémy, ostatní lze poslat ke schválení. Dnes to prohlásila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Programy by podle ní měly být schváleny během několika měsíců. První výzvy k předkládání projektů by pak mohly být vyhlášeny na konci března nebo během dubna.

Úplně nejhůře připravený je pražský operační program, jehož aktualizovanou verzi navíc Česko předložilo zástupcům EK až na poslední chvíli – večer před jednáním, které se odehrálo minulý týden v Praze. „Kromě toho zůstávají nedořešené dvě prioritní osy, jednou z nich je například podpora aktivit péče o děti předškolního věku 0–2 roky,“ upřesnila Šlechtová. Pražský magistrát uvedl že tyto připomínky už vypořádal. „Praha v minulém týdnu poslala EK zrevidovanou verzi, nyní čekáme na reakci,“ prohlásila v úterý mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

U programu Technická pomoc, který spadá přímo pod ministerstvo pro místní rozvoj, si komise vyžádala výkonnostní audit monitorovacího systému. „Audit bude hotový na konci března či v dubnu. Jeho dokončením je podmíněno schválení tohoto operačního programu,“ doplnila šéfka resortu.

ČTĚTE: České zpoždění v čerpání eurodotací nabírá na obrátkách

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

U dalších operačních programů zbývají podle Šlechtové k dořešení pouze technické záležitosti. Jinak jsou podle ministerstva připraveny k odeslání do Bruselu. Česko si navíc vyjednalo speciální postup – konečnou podobu operačních programů pošle EK pouze neformálně elektronicky. Komise je neformálně posoudí a rozhodne, zda jsou připraveny ke schválení. Až po tom je Česko vloží do databáze, čímž se dostanou do oficiálního schvalovacího procesu. „Urychlíme tím celé schvalování. Myslím, že programy by mohly být schvalovány během několika měsíců,“ podotkla ministryně Šlechtová.

Ten, kdo bude chtít zažádat o dotace, ale nemusí čekat, až české operační programy schválí v Bruselu. Některé projekty bude moci podat už letos na jaře. „Výzvy mohou být vyhlašovány bez ohledu na to, zda jsou programy schváleny,“ poznamenala náměstkyně ministryně Olga Letáčková, která vede vyjednávání s EK.

Před vyhlášením výzvy ale musí být splněno 17 podmínek stanovených vládou a daná výzva musí být také schválena Sobotkovým kabinetem. Podle předběžného harmonogramu zveřejněného na konci minulého roku by první na řadu měly přijít ekologické projekty a podpora podnikání, doprava má následovat v červenci.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je ještě Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Vydáno pod