Finanční kontroloři doměřili pražským firmám stovky milionů

Praha - Více než stovka finančních kontrolorů z regionů podpořila během posledního půlroku své pražské kolegy. Hlavní město se tak snaží vypořádat s problémem, kdy si společnosti v metropoli vytvoří virtuální sídlo, nebo jich několik stovek oficiálně sídlí na jedné adrese. Od září tak musely firmy doplatit na DPH stovky milionů korun – tedy peníze, které si neoprávněně odečítaly z daní.

„Nemají zde žádné zaměstnance, žádný majetek, nechávají si poštu přeposílat na jiné adresy,“ popisuje běžnou praxi Andree Steinový, referentka správy daní z úřadu v Litvínově, která právě pomáhá berním úředníkům v Praze.

„Daňové subjekty nebyly schopné prokázat, že to, co nakoupily, používají pro svou ekonomickou činnost – to byla jedna skupina. A druhou skupinu, kterou považujeme za závažnější, tvořily firmy, které zcela předstíraly ekonomickou činnost a nárokovaly si od státu nadměrné odpočty,“ říká Jiří Žežulka, vedoucí oddělení boje s daňovými úniky a Generálního finanční ředitelství, který připustil, že v několika případech museli finanční úředníci kvůli podvodům kontaktovat i policii. 

Firmy často spoléhají na to, že se ve velkém městě mezi ostatními společnostmi ztratí. Na DPH pak šetří, jak se dá – odečtou si i to, co by neměly. „Doměřili jsme neoprávněně nárokované nadměrné odpočty ve výši 400 milionů korun,“ doplňuje Jitka Ježková z Generálního finančního ředitelství, které výpomoc regionálních úředníků nazvalo Akce Pomoc Praze. Výsledky zatím předčily očekávání téměř trojnásobně. Finanční správa tak uvažuje, že podobné posílení bude opakovat pravidelně.

Firmy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod