Důvěra v českou ekonomiku klesla, optimismus ale spotřebitele neopouští

Praha - Důvěra v českou ekonomiku v únoru meziměsíčně klesla o 1,1 bodu na 10,4 bodu. V lednu byl pokles 0,1 bodu, předtím důvěra pětkrát za sebou rostla. Za únorovým poklesem stojí snížení důvěry spotřebitelů i podnikatelů, informoval Český statistický úřad. „Důvěra v ekonomiku v únoru mírně klesla. Přesto je ale i nadále pozitivní, a mírný pokles ještě nic špatného neznamená. Optimismus spotřebitelů je nadprůměrný a obchod také hlásí relativně vysokou důvěru v ekonomiku,“ zhodnotil analytik Michal Kozub.

„Vývoj indikátorů důvěry i přes mírný únorový pokles pokračuje v roce 2015 v optimistickém duchu a zatímco důvěra u spotřebitelů se již dostala na svou nejvyšší předkrizovou úroveň z let 2006 a 2007, v podnikatelském sektoru se důvěra zotavuje pomaleji,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Aktuální vývoj je podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy třeba chápat jako korekci ve smyslu „žádný strom neroste do nebes“. „Celkově hodnotím aktuální vývoj důvěry v českou ekonomiku střízlivě. Nevnímám jej zatím tak, že by měl signalizovat zásadnější změnu trendu v nahlížení tuzemského hospodářství a jeho vyhlídek, a to ani ze strany spotřebitelů ani podnikatelů,“ uvedl.

Podnikatelská nálada v Německu se v únoru mírně zlepšila a její index se dostal na nejvyšší úroveň za sedm měsíců. Nárůst byl ale menší, než se čekalo. Ukazuje to dnešní zpráva výzkumného institutu Ifo. Index podnikatelské nálady v únoru stoupl na 106,8 bodu z lednových 106,7 bodu. Dosáhl tak nejvyšší úrovně od července.

Důvěra obchodníků roste, naopak v průmyslu a stavebnictví klesla

Celkový ukazatel důvěry spotřebitelů se snížil o bod na 3,3 bodu, v meziročním srovnání je ale stále vyšší. Proti lednu se mírně zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících. „Obavy z jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily, stejně tak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti,“ uvedl ČSÚ.

Důvěra podnikatelů proti lednu klesla o 1,1 bodu na 12,2 bodu, ale stejně jako v případě spotřebitelů je meziročně vyšší. Mezi obchodníky se důvěra v únoru zvýšila o bod na 20 bodů. Ukazatel důvěry ve stavebnictví se naopak o půl bodu snížil a propadl se tak hlouběji do záporných čísel, aktuálně na minus 21 bodů. Ve vybraných odvětvích služeb klesla důvěra o 2,3 bodu na 29,7 bodu a v průmyslu se snížila o 0,4 bodu na 2,3 bodu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Průmyslové podniky očekávají v příštích třech měsících neměnnost tempa výrobní činnosti a mírný pokles zaměstnanosti. „Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců se proti lednu nezměnila,“ uvedl ČSÚ. „Mírný pokles přišel z průmyslu, který má na celém indikátoru důvěry velkou váhu. Přesto žádné zásadní strukturální změny nenastaly. Průmyslové podniky očekávají, že produkce bude pokračovat stejným tempem jako doposud. Očekávají jen mírný pokles v zaměstnanosti, ale ten ještě nijak neohrožuje růst v budoucnu. Proto pokles důvěry v ekonomiku u průmyslových podniků neznamená nic špatného, jde jen o krátkodobý drobný výkyv,“ domnívá se Kozub.

Stavební firmyčekají v příštích třech měsících růst tempa stavební činnosti a zhruba stejnou zaměstnanost. „Stavebnictví lehce kleslo, přesto očekává růst stavební činnosti v následujících měsících. Přesto, stavebnictví se pohybuje i nadále v podprůměrných hodnotách. Prozatím se nepodařilo obor stabilizovat a dostat se do dlouhodobě růstové fáze,“ doplnil Kozub.

Stavební firmy mají letos víc zakázek, oproti loňskému roku si polepšila víc než třetina z nich. Necelá polovina bude mít práce zhruba stejně jako loni. Podniky proto budou podle průzkumu společnosti CEEC Research nabírat nové lidi a investovat do svého vybavení, rozpočty na nové stroje a techniku v tomto roce navýší až o 15 procent. „Souvisí to s mírným optimismem vývoje stavebního trhu pro rok 2015, kde se předpokládá mírný nárůst,“ domnívá se obchodní ředitel firmy PP 53 Dan Makula. Letos by tak mohlo najít práci ve stavebnictví až o pět procent lidí víc. Firmy očekávají víc zakázek i díky přílivu peněz od státu. „Z pohledu nastavení státních rozpočtů, rozpočtu státního fondu dopravní infrastruktury a životního prostředí, státního fondu rozvoje bydlení určitě ty předpoklady jsou ve finančních nástrojích velice dobré,“ potvrdil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Stavebnictví by mělo růst o tři až pět procent. Zaslouží se o to hlavně dopravní stavby, na které stát vypsal víc zakázek.

Obchodníci mají nižší očekávání ohledně vývoje ekonomické situace v příštích třech i šesti měsících. V odvětví služeb včetně bankovního sektoru se v únoru snížilo hodnocení poptávky. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace se ve službách pro další tři měsíce mírně snížila, pro následujících šest měsíců se téměř nezměnila.