Podvodníci loudí miliony ze státních firem. Kromě SŽDC si troufli i na Dráhy

Praha – Podvodníci se čím dál častěji snaží okrádat firmy díky falešných změnám bankovních účtů. Nedávno se o tom přesvědčila i Správa železničních dopravních cest (SŽDC), když naletěla podvodníkům a přišla o desítky milionů. Podobně se snažili podvodníci vylákat miliony korun i od Českých drah. Ty ale nakonec podvod odhalily a peníze na falešné účty neposlaly.

On-line útoky na firmy sílí (zdroj: ČT24)

„Bylo to zhruba ve stejnou dobu. Je pravda, že my máme opravdu tak přísné normy a kontrolní mechanismy, že se nemůže stát, že by nás někdo tímto způsobem obelhal,“ zmínil mluvčí ČD Radek Joklík. Odkazuje na zhruba dva měsíce starý případ, kdy se ze SŽDC podařilo vylákat několik desítek milionů – prostřednictvím falešného dopisu o změně účtu.

Princip podvodu byl jednoduchý: Státní firmě přišel od podvodné společnosti dopis o změně bankovního účtu pro platbu faktur. Byl napsaný výbornou češtinou se všemi náležitostmi, obsahoval správné podpisy i hlavičku oficiálního dodavatele nebo správná čísla faktur. SŽDC pak poslala na falešný účet desítky milionů. Z něj ovšem peníze okamžitě odešly do zahraničí.

Železniční nádraží v Břeclavi
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle šéfa Finančního analytického útvaru Libora Kazdy jsou podobné skupiny profesionální a organizované. Celkem se loni podvodníci snažili získat skoro dvě stě milionů. Desítky milionů přitom už české firmy zřejmě neuvidí. V případě SŽDC se podařilo zachránit necelou polovinu.

Zatímco v roce 2013 a 2012 neřešil finanční analytický útvar žádný podobný případ, loni jich bylo kolem desíti. Podvodníci se přitom snaží získat ze státních i soukromých firem velké částky.

Šéf Finančního analytického útvaru také dnes také upozornil, že přes Česko odtékají do daňových rájů jako je Kypr nebo Hongkong desítky až stovky milionů. A to zejména z ruských firem. Tyto peníze ale podle Kazdy nemusí vždy pocházet z trestné činnosti. Více o tématu ZDE)

Vydáno pod