Na severu Čech se prodávají byty i za padesát tisíc – a nikdo je nechce

Litvínov – Více než čtvrtina bytů na sídlišti Maršov v Krupce zeje prázdnotou. Sociálně slabý region se ocitá v situaci, kdy klesají ceny nemovitostí na tak nízkou hranici, že byt tady lze pořídit jen za desítky tisíc. V Krupce mizivá bytová poptávka vede k tomu, že družstvo muselo celé dva panelové domy zakonzervovat.

UDÁLOSTI: Paneláky duchů na severu Čech (zdroj: ČT24)

Zatímco v Praze se cena sedmdesátimetrového panelového bytu 3+1 pohybuje kolem tří milionů, v Krupce na Teplicku ho aktuálně jde pořídit za devětačtyřicet tisíc; nejedná se přitom nutně o vybydlené prostory, ale o byty s plastovými okny a plovoucí podlahou. Zdejší rozsáhlé družstvo má ale ovšem i tak problém sehnat kupce – a to disponuje dvěma sty volných partají. Celé dva panelové domy proto muselo zakonzervovat.

„Kdybychom z domů udělali ubytovnu, tak to přispěje k jejich ještě horšímu stavu. Zbourat je by bylo asi jedno z nejlepších řešení, ale na to bohužel peníze nemáme,“ uvádí předseda družstva Josef Snížek. Dvoumilionový státní příspěvek na demolici dostávají jen kraje, zbourání jednoho paneláku vyjde na šestinásobek. „Ministerstvo pro místní rozvoj nedisponuje žádnými finančními prostředky, které by byly poskytovány na odstraňování staveb ve veřejném zájmu,“ doplnila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši.

Prázdné byty, o něž není zájem kvůli povaze regionu (nezaměstnanost, sociální napětí a stav životního prostředí), přitom zatěžují ostatní družstevníky. Asi 4000 domácností doplácí 180 korun měsíčně – kvůli údržbě, ostraze a starým úvěrům ještě z 80. let. Paneláky duchů se přitom netýkají jen Krupky; obdobnou situaci řeší i v Janově.

image_631222
Zdroj: ČT24