Většina operačních programů je připravena ke schválení

Praha - Česko vyřešilo připomínky Evropské komise k šesti novým operačním programům a připravilo je ke schválení. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj. První výzvy k předkládání konkrétních projektů by tak mohly přijít na jaře. Evropská komise nicméně optimismus české strany mírní s tím, že její výhrady kvůli služebnímu zákonu stále platí.

Česko se snaží s Evropskou komisí dojednat podmínky čerpání v příštím programovacím období už několik měsíců. „Jsem ráda, že se nám podařilo Evropskou komisi přesvědčit o tom, že většina programů je připravena ke schválení. Z osmi programů pro nové programové období zbývají pouze dva, ve kterých zůstává k dořešení několik otázek. U zbylých programů nejsou žádná témata, která by mohla blokovat proces schvalování. To považuji za úspěch,“ shrnula výsledky ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Podle ministryně zbývá dořešit poslední nejasnosti u Operačního rogramu Technická pomoc a Operačního programu Praha. „Počítám, že v průběhu dalších dní, nikoli týdnů, budou ty programy zaslány Evropské komisi,“ upřesnila Šlechtová.

Určité komplikace se však na cestě k evropským penězům objevit mohou. „Ohledně těch osmi operačních programů tam skutečně bylo dosaženo pokroku. Na druhou stranu není možné ty programy schválit, dokud nebudou dořešeny otázky kolem služebního zákona,“ varoval vedoucí Zastoupení Evropské komise Jan Michal.

„Podle toho, co slyšíme od předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera, je služební zákon uzavřená otázka. Komise chce vidět ještě poslední detaily, ale ten základ je hotový a služební zákon už neblokuje schválení operačních programů,“ ujistil státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza.

Stále tedy není zřejmé, jestli Brusel v březnu dotační programy schválí a jestli první dotace přitečou do Česka ještě letos. Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun).

V minulém období 2007 až 2013 bylo přiděleno podle současného kurzu přes 700 miliard korun; příjemci zatím dostali 503 miliard (skoro 72 procent). Část financí je přitom možné získat ještě letos. Podle nejčernějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj by se nemuselo dočerpat až 85 miliard.