Zájezdy na poslední chvíli budou letos dražší

Nákup last minute zájezdů se letos nevyplatí tolik jako loni. O menší slevy se postaral kurz koruny k euru a dolaru, koruna je ve srovnání s uplynulým rokem slabší. Za stejný zájezd tak můžeme letos zaplatit i o několik tisíc korun více.

Last minuty bývaly ještě loni oproti katalogovým ceníkům levnější až o 20 procent. Letos prý zlevní nanejvýš o 15 procent. Tento trend byl patrný i na veletrhu cestovního ruchu, který dnes začal v Praze. „Kurz dolaru, případně i kurz eura tak bude mít vliv na cenu last minute, tam totiž už budeme kalkulovat s tou vysokou nákupní cenou - tam se to projeví,“ konstatuje generální ředitel Čedoku Radek Drechsler. „Stoprocentně jsou last minute dražší než loni,“ potvrzuje také generální ředitel cestovní kanceláře Exim Ferid Nasr.

Slevy u last minute zájezdů
Zdroj: ČT24

A první příklady už to dokazují. Čtyřhvězdičkový hotel na venezuelském ostrově Isla Margarita stál ještě loni přes 32 tisíc na osobu. Nyní je to téměř o osm tisíc víc. „To, co udělala ČNB je v podstatě brutální zásah do našeho podnikání, progtože nám změnilo charakter našeho podnikání a na české turisty to samozřejmě musí mít dopad nejenom u cen zájezdů, ale i při pobytech na místě,“ komentoval místopředseda asociace cestovních kanceláří Jan Papež s odkazem na umělý zásah národní banky do hodnoty koruny v listopadu 2013.

Proti dražším zájezdům last minute jdou ale v některých lokalitách slevy čtyř a pětihvězdičkových hotelů. „Například řeckým a tureckým hoteliérům chybí část německé a také ruské klientely a samozřejmě nás kontaktují a nabízejí nám průběžně slevy,“ potvrzuje Jan Osúch, mluvčí CK Fischer.

Ožívá zájem o Egypt
Zdroj: ČT24

Roste zájem o Bulharsko

I přes případné slevy je ale Turecko pro řadu Čechů drahou destinací - i proto se vracejí do Bulharska. „Loni Bulharsko navštívilo 166 tisíc turistů z České republiky. Hlavně v průběhu léta. Teď se zdá, že se zvedá zájem hlavně o golfovou a zdravotní turistiku,“ říká ministryně turistiky Bulharska Nikolina Angelkova.

Po dvou letech ožívá i zájem o Egypt, který se po arabském jaru potýkal s velkým odlivem turistů. Podle Papeže je zájem českých turistů o zahraniční dovolené dlouhodobě stabilní. Ročně vycestuje přes 2 miliony lidí. Nejoblíbenějšími destinacemi zústávají Chorvatsko, Itálie či Slovensko.

Vydáno pod