Nejen Praha, ale i ostatní regiony mají co nabídnout

Na dovolenou loni vyrazilo skoro 70 procent Čechů. Za tu v tuzemsku lidé většinou utratí do pěti tisíc korun na osobu. Za pobyt v zahraničí pak nejčastěji dají dvojnásobek. Právě cena je hlavním kritériem, které Češi nejvíce sledují. Česko navíc kopíruje celosvětový trend - když už lidé zůstanou doma, chtějí volno strávit aktivně nebo vyhledávají netradiční zážitky. Oblíbená je třeba návštěva pivovarů.

Podle loňské ankety DestinaCZe 2014, kterou pořádala agentura CzechTourism, je nejoblíbenějším místem České republiky nedostavěný gotický chrám Panny Marie v Panenském Týnci. V internetové volbě bojovalo o hlasy celkem pětadvacet soutěžících v pěti kategoriích.

Táhnou památky i Pálava

Nedokončený chrám je také nejmagičtějším místem. Spolu s budovou bývalého kláštera klarisek a parkem je součástí klášterního komplexu v Panenském Týnci. Chrám, skládající se z 21 metrů dlouhého kněžiště a 20 metrů vysokých nedokončených stěn, vystavěla pravděpodobně huť Petra Parléře, který se podílel mimo jiné na stavbě katedrály sv. Víta v Praze.

Chrám chmele a piva v Žatci pak patří mezi památky „vzkříšené z popela“. Zábavní a poučný komplex sahá svými kořeny hluboko do bohatých dějin světoznámého chmelařského regionu. Po prohlídce je možné si odpočinout v Pivovarském restaurantu nebo třeba v renesanční Sladovně.

„Trendy“ destinací byla loni Olomouc, podle průvodce Lonely Planet nejkrásnější město Česka a skrytý poklad Evropy. A pokladů ve městě najdete opravdu mnoho – sloup Nejsvětější Trojice, zařazený na seznamu UNESCO, barokní kašny, renesanční paláce, desítky chrámů a kostelů, sídlo olomouckého arcibiskupa i univerzitní budovy. Nechybí ale ani parky, květové výstavy Flora Olomouc a samozřejmě pravé olomoucké tvarůžky. 

K dalším nejoblíbenějším místům se řadí kladrubský klášter, Modlivý důl ve Svojkově, hrad  Bezděz, jihomoravská Pálava, skanzen Zeměráj nebo třeba ekologické Centrum Veronica v Hostětíně.

Nejoblíbenější turistické cíle Česka
Zdroj: ČT24/CzechTourism

Isabel Garaña, regionální šéfka pro Evropu, Světová organizace cestovního ruchu

„Máte co nabídnout a potřebujete pracovat hlavně s regiony, protože každý zná Prahu. Takže potřebujete v regionech najít, co mohou nabídnout, a pak to v zahraničí ukázat. Ukázat, co všechno u vás je.“

O Česko byl loni rekordní zájem

Co se týče zahraničních turistů, do Česka jich loni přijel rekordní počet. A to přes osm milionů, tedy o 3,5 procenta více než v roce 2013. Nejlepšímu výsledku od krize pomohla také slabá koruna. Turisté, kteří jezdí do Česka v létě, tu tráví čím dál méně dní, ale víc utrácejí. V zimě je ovšem situace opačná. Ať už ale přijedou v kterémkoli ročním období, nejvíce si cizinci stěžují na dopravní infrastrukturu – hlavně na kvalitu silnic.

DESET NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍCH MÍST V ČESKU:

Tuzemští obchodníci a hoteliéři se loni potýkali hlavně s úbytkem turistů z Ruska. Kvůli propadu jejich domácí měny a konfliktu na Ukrajině nejenže omezili dovolené, ale taky začali na cestách šetřit. Letos v lednu se útraty ruských turistů meziročně propadly až o 60 procent. Výpadek v návštěvnosti Česka ale nahradili turisté z Asie - hlavně z Číny a Jižní Koreje. A výrazně více turistů přijelo i z blízkých evropských zemí, třeba z Německa, Rakouska nebo Velké Británie.

Podle šéfky agentury CzechTourism Moniky Palatkové ale stále existují velké rozdíly v kvalitě mezi Prahou a ostatními regiony. Právě služby jinde než v metropoli jsou podle ní dlouhodobě nevyřešeným problémem.

  • Monika Palatková, ředitelka CzechTourism: „Spokojeni mohou být lidé v Praze, protože do metropole směřuje přes 60 procent všech zahraničních turistů. Pokud jde o regiony, tam vnímám ve službách deficity, ale to je situace stará 20 let.“

Český cestovní ruch

Podle posledních dat statistického úřadu pracovalo v tuzemském cestovním ruchu přes 231 tisíc lidí, což je 4,6 procenta všech zaměstnaných lidí. V posledních letech toto číslo mírně klesá. Ještě v roce 2008 si v tomto odvětví vydělávalo přes 241 tisíc lidí. Přitom podíl mužů a žen, kteří pracují v cestovním ruchu, je zhruba vyrovnaný. Nejčastěji jde o lidi ve věku mezi 25 a 34 lety. Zaměstnaní jsou hlavně v hotelech a restauracích, cestovních agenturách nebo v dopravě.

Ekonomika ČT24: Jak si vede ČR u zahraničních turistů? (zdroj: ČT24)