Tatra bude znovu dodávat auta indické armádě

Bengalúru (Indie) – Česká společnost Tatra Trucks by mohla dodávat náhradní díly či podvozky vozidel Tatra do Indie už koncem letošního roku. Její zástupci v indickém Bengalúru podepsali příslušné memorandum s indickou státní společností BEML. Ta by v Indii měla vozidla montovat. Memorandum bylo podepsáno za přítomnosti českého ministra obrany Martina Stropnického. Šanci na velkou zakázku pro třetí největší armádu světa má i společnost Česká zbrojovka.

Předseda představenstva a obchodní ředitel Tatra Trucks Petr Rusek poznamenal, že nejde o obchodní kontrakt, ale o politicky důležitou deklaraci. „O kontraktech se v současné době tvrdě, ale férově jedná. Platí, že zájem je o originální náhradní díly z Kopřivnice a rozložené sady podvozků, které Indové ve svém závodě složí a postaví nástavbu dle potřeby,“ dodal obchodní ředitel společnosti Petr Rusek.

„Kdy přivezu do Kopřivnice první indickou objednávku, o tom nechci spekulovat, ale po dvouleté cestě věřím, že cíl je na dosah,“ poznamenal Rusek a ocenil pomoc českých politiků. Tatra totiž musela v Indii bojovat s trestním stíháním bývalého akcionáře firmy, což firmu v očích Indů poškozovalo. Podle Čírtka by mohly být první dodávky ještě letos.

Vozy Tatra ve službách indických jednotek
Zdroj: ČT24

Stropnický je na třídenní návštěvě Indie od středy. Kromě podpisu memoranda společnosti Tatra Trucks také otevřel stánek české společnosti Aircraft Industries a sešel se s indickým ministrem obrany. S ním hovořil o možných dodávkách zbrojních firem indické armádě. Jednání se zúčastnili také zástupci České zbrojovky a Tatra Trucks. „Ministři diskutovali o chystaném tendru na dodávku nových zbraní pro indické vojáky a potvrdili pozici Tatry jako seriózního partnera,“ dodal Medek.

Stropnický také diskutoval se zástupci švédského ministerstva obrany o možnosti využít Centrum leteckého výcviku v Pardubicích. Mluvili také o plánovaném nákupů Gripenů indickou armádou.

Podle serverů Novinky.cz a iDnes.cz přílet Stropnického do Indie doprovázely ve středu problémy kvůli uzavřenému vzdušnému prostoru nad cílovým městem. Letadlo s ministrem tak po půlhodinovém kroužení muselo přistát ve 300 kilometrů vzdáleném městě.

V indických halách se budou znovu upravovat vozy Tatra (zdroj: ČT24)