Pohonné hmoty za poslední týden zdražily o více než 50 haléřů

Praha – Ceny pohonných hmot v České republice opět mírně stouply. Benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o 53 haléřů na průměrných 30,17 koruny za litr. Naftu motoristé tankují za průměrných 30,31 koruny za litr. To je o 57 haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Podle analytiků se ceny pohonných hmot odrazily ode dna a v následujících týdnech budou růst, v lepším případě stagnovat.

Ceny pohonných hmot stouply poprvé po několikaměsíčním zlevňování minulý týden. Podle analytiků by měly růst i v následujícím období, případně budou stagnovat. „V nejbližším týdnu očekáváme zvýšení cen benzinu a nafty o několik desítek haléřů až o půl koruny,“ předpověděl Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum.

Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu míní, že zdražování na benzinkách má dva důvody. „První je nárůst cen ropy a druhý je stále oslabená koruna vůči dolaru. A když tyto faktory vezmeme dohromady, tak se projeví nárůstem u čerpacích stanic,“ vysvětlil Loula. Severomořská ropa Brent se aktuálně obchoduje za necelých 60 dolarů za barel, americká lehká ropa WTI se drží těsně nad hranicí 50 dolarů za barel.

Vývoj ceny ropy v korunách – ropa Brent
Zdroj: ČT24/Kurzy.cz

Pokles cen pohonných hmot trval od podzimu 2014, důvodem byl přebytek ropy na trhu (a její klesající cena). Tomčiak poznamenal, že zásoby ropy ve světě jsou stále rekordně vysoké, což by mělo výraznějšímu růstu cen na pumpách zabránit. „V prvním čtvrtletí tedy čekáme stagnaci cen pohonných hmot mezi 29 až 31 korunami za litr,“ shrnul.

Nejdražší pohonné hmoty v Česku jsou tradičně v Praze. Natural prodávají tamní čerpací stanice za průměrných 31,19 Kč za litr a naftu za 31,33 Kč. Naopak nejlevněji vyjdou pohonné hmoty motoristy v Královéhradeckém kraji. Průměrná cena benzinu tam v průměru činí 29,63 koruny za litr, u nafty je to o 11 haléřů více.