O stavebním spoření dětí by mohli znovu rozhodovat rodiče

Praha – Občanští demokraté navrhují, aby o penězích, které naspoří svým dětem v rámci stavebního spoření, mohli znovu rozhodovat rodiče. Podle nového občanského zákoníku totiž musí o ukončení dětských smluv rozhodovat opatrovnický soud, což může trvat i několik měsíců. Ministerstvo spravedlnosti na tom dál trvá, přestože to soudům přineslo tisíce nových případů ročně.

Povinnost mít soudní rozhodnutí při vypovídání dětského stavebního spoření přišla s novým občanským zákoníkem. A ministerstvo spravedlnosti by na soudním přezkumu nic neměnilo. „Peníze ze stavebního spoření jsou majetkem dítěte, takže s ohledem na to je samozřejmě potřeba chránit práva toho dítěte,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Hrochová. V minulosti už se objevily případy, kdy děti zažalovaly svoje rodiče nebo stavební spořitelny kvůli tomu, že se s penězi nakládalo bez rozhodnutí soudu.

ODS se však nová praxe nelíbí. Do sněmovny plánuje předložit návrh, který by soudy zbavil pravomoci rozhodovat o stavebním spoření dětí. „Chcete opravit byt nebo postavit dětský pokoj a v této chvíli je potřeba obrátit se na opatrovnický soud. Je to zbytečná komplikace, zbytečná byrokracie,“ myslí si šéf strany Petr Fiala.

Potvrzují to i zkušenosti Denisy Zamojské, která chtěla při zařizování pokojů pro své děti použít peníze z jejich stavebního spoření. Na verdikt soudu čekala přes měsíc; ten pak padl během několikaminutového jednání. „Na základě toho [rozhodnutí soudu] se vůbec nedá prokázat, jestli byly prostředky využity na daný účel,“ poukázala paní Zamojská.

„Spořitelny jsou teď možná trochu opatrnější kvůli novému občanskému zákoníku, nicméně je potřeba podotknout, že i předchozí právní úprava vyžadovala stejný právní postup, pokud se zájmy rodičů a dítěte dostaly do sporu,“ vysvětlil loni právník Lukáš Pacek. Přesto spořitelny do konce roku 2013 vyžadovaly souhlas soudu spíše výjimečně. Většinou jim stačil pouze notářsky ověřený souhlas obou rodičů nezletilého klienta.

O stavebním spoření dětí by mohli znovu rozhodovat rodiče (zdroj: ČT24)

Na dítě je uzavřená každá sedmá smlouva

Češi mají zhruba 4,2 milionu platných smluv o stavebním spoření; asi 600 000 z nich se týká dětí. Soudci by se podle svých odhadů mohli jen letos zabývat více než 7 000 případy. „Jelikož narostla tato agenda, dochází k tomu, že se v praxi délka vyřizování prodlužuje, což samozřejmě není správné,“ přiznala Libuše Kantůrková, zakladatelka Sdružení rodinněprávních a opatrovnických soudců.

Ve sněmovně zatím návrh občanských demokratů jednoznačnou podporu nemá. Koaliční poslanci jsou nicméně ochotní o něm jednat. „My jsme určitě připraveni se za koalici bavit o změně občanského zákoníku. Koneckonců, říkali jsme to hned po volbách,“ avizoval předseda ústavněprávního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

Poslanci se budou návrhem zabývat v dubnu. Pokud by úspěšně prošel celým legislativním kolečkem, začne platit nejpozději na začátku příštího roku.

Vydáno pod