Kanada zavedla další vlnu sankcí, Rusko se brání

Ottawa/Moskva - Kanada v úterý zavedla další kolo protiruských sankcí v reakci na ruskou podporu separatistů na východě Ukrajiny. Postihy se týkají mimo jiné prominentní ropné společnosti a šéfa státního strojírenského a zbrojního podniku a blízkého spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina. Ottawa zavedla sankce vůči 37 jedincům a 17 firmám z Ruska a z Ukrajiny. Moskva dnes podle agentury Interfax vyjádřila nad krokem Kanady údiv a vyhradila si právo adekvátně reagovat.

Opatření kanadské vlády jsou namířena zejména proti největší ruské ropné společnosti Rosněfť a šéfovi strojírenského podniku Rostec Sergeji Čemezovovi, který je blízkým Putinovým spojencem. Figuruje už i na předchozím sankčním seznamu Evropské unie. 

Kanada tak v koordinaci se Spojenými státy a Evropskou unií sáhla k postihům dvou klíčových společností, jejichž potrestání se dosud vyhýbala a které mají v zemi nemalé obchodní zájmy. „Rusku se budou (sankce) dále prodražovat, pokud bude pokračovat v eskalaci konfliktu a odmítat umožnění mírového řešení,“ uvedl v prohlášení kanadský premiér Stephen Harper. 

Ruské ministerstvo zahraničí v reakci vyjádřilo nad sankcemi Ottawy překvapení vzhledem k tomu, že byly přijaty po schůzce představitelů Německa, Francie a Ukrajiny s prezidentem Putinem. Ti minulý týden dohodli v Minsku kroky k řešení ukrajinské krize. 

V prohlášení citovaném Interfaxem ministerstvo také konstatovalo, že si ruská strana vyhrazuje právo přijmout adekvátní odvetná opatření. Zároveň ale vyzvalo západní státy, aby ukončily „válku sankcí“ a začaly s obnovou spolupráce.

Vydáno pod