Propad hypoteční sazby se nezastavuje, znovu rekordně klesla

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v lednu klesla na úroveň 2,34 procenta. To znamená pokles na další nejnižší hodnotu za dobu sledování. V prosinci loňského roku činila průměrná sazba 2,37 procenta. Podle odhadů Fincentra Hypoindexu by se sazba měla snižovat i nadále.

Index sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace od roku 2003. Za tuto dobu se nejvýš dostal v srpnu 2008, kdy dělal 5,82 procenta. Letos v lednu si do bank pro hypotéku přišlo 5 926 klientů, což je proti předchozímu měsíci propad o 2 069 lidí. Objemy obchodů tak meziměsíčně klesly zhruba o čtyři miliardy na 10 227 miliardy korun.

Novoroční pokles není nic nezvyklého, zájemci o hypotéku se většinou snaží vyřídit hypoteční úvěr ještě v prosinci například za starých podmínek nebo ještě s trvající akcí či slevou. Většinou nikdo neví, co se od nového roku změní, proto žadatelé raději vše sjednají před posledním dnem v roce.

Jenže úrokové sazby podle analytiků ještě stále nedosáhly svého dna a je proto  pravděpodobné, že se bankám se podaří nalákat další klienty. Ze zhruba 4,5 milionu českých domácností má hypotéku méně než půl milionu.

„I v novém roce pokračoval trend poklesu úrokových sazeb. Současné dno však nejspíše opět nebude mít dlouhého trvání, protože některé banky v minulém roce v rychlosti snižování sazeb za konkurencí zaostaly a nyní tento rozdíl dohání,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Hypoindexu Josef Rajdl.

Novostavby
Zdroj: ISIFA/VLP/Jiří Koťátko

Do snižování hypotečních sazeb promlouvá hlavně konkurenční boj bank o zákazníky. České banky jsou navíc podle ředitele portálu ChytrýHonza.cz Jiřího Patáka ochotné půjčovat. Kdo má solidní příjem a žádné problémy z minulosti, tak hypotéku dostane," zmiňuje Paták. Podle jeho odhadu by sazby mohly v příštích měsících klesnout ještě o zhruba 4 desetiny procenta.

„Vzhledem k tomu, že za pomoci hypotéky financuje nové bydlení 60 až 80 procent kupujících, představují pro ně úrokové sazby hypoték alternativu ke klasické kupní ceně nemovitosti,“ podotkl předseda představenstva developerské firmy Central Group Dušan Kunovský. S nízkými úroky souvisí také rostoucí podíl bytů prodaných na investici. Ten podle Kunovského činí kolem 25 procent.

Hypotéky se v Česku poskytují už dvacet let. Vůbec první licenci dostala v roce 1995 tehdejší Českomoravská hypoteční banka. V prvním roce fungování si tento typ půjčky vzalo pouze 150 klientů. Průměrné úroky v té době dosahovaly téměř 14 procent (pod deset procent klesla úroková sazba až v roce 1999).

Co se týče jistiny, půjčovali si Češi před dvaceti lety průměrně jeden milion korun, teď je to o 700 000 víc. Mění se i samotní žadatelé. V roce 1995 byl typickým klientem podnikatel, který si stavěl velký rodinný dům v satelitu za Prahou. Dnes si lidé půjčují hlavně na koupi menších bytů, nejčastěji o rozloze kolem 50 metrů čtverečních.