Řekové v Bruselu: Jednání brzdí vzájemná nedůvěra

Brusel – Ministři financí Evropské unie dnes jednali v Bruselu. Zabývali se včerejším krachem rozhovorů s Řeckem ohledně jeho dluhu a záchranného programu. Zatímco slovenský ministr financí Peter Kažimír mluví o absolutním nedostatku základní vzájemné důvěry, která diskusi brzdí, podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla není zřejmé, jestli Řecko program chce a jestli o tom mají v Aténách jasno.

„Problémem je absolutní nedostatek základní vzájemné důvěry mezi lidmi, kteří spolu musí mluvit. Bojím se, že po včerejšku se situace na malou chvíli zhoršila. Nejbližších 48 hodin ukáže, co naši partneři dají na papír. Jedna věc jsou řeči, druhá věc oficiální žádost,“ prohlásil dnes Peter Kažimír, ministr financí za Slovensko, které se jako člen eurozóny včerejšího vyjednávání účastnilo. Zatím se země eurozóny nedokázaly dohodnout, jak budou řešit situaci řeckého dluhu a záchranného programu. „Většinou se důležité dohody dělají pod tlakem času. Čas vyprší v zásadě koncem měsíce, takže předpokládám, že během nejbližších dní dojde ještě k nějakým posunům. Klíčové je, aby Řecko požádalo o prodloužení stávající pomoci,“ prohlásil náměstek českého ministra financí Jan Gregor.

Zatímco Gregor je přesvědčen, že dohoda s Řeckem bude, německý ministr financí Wolfgang Schäuble prohlásil, že není zřejmé, jestli Řecko o program vůbec stojí, a že to možná ještě nevědí ani v Aténách. Eurokomisař pro euro Valdis Dombrovskis zopakoval názor ostatních členů eurozóny, že všechny země musejí plnit své závazky. Dnes Dombrovskis odmítl spekulovat, jaké budou další kroky ve chvíli, kdy Řecko o prodloužení programu nepožádá, či kdy se i přes tuto žádost nepodaří dosáhnout dohody.

Odepsat, nebo neodepsat dluh?

Jednou z diskutovaných variant je i odepsání řeckého dluhu, což český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítá. „Nová řecká vláda musí dostat určitý prostor k tomu, aby zorganizovala sociální programy, které by těm nejvíce ohroženým řeckým skupinám obyvatel pomohly, ale nemůže se to dít tím, že bude odepsán řecký dluh. To si myslím, že je věc, která je do značné míry nepřijatelná,“ prohlásil dnes Sobotka. Česko podle něj podporuje setrvání Řecka v eurozóně i plnění uzavřených dohod a smluv.

Program by mohl být prodloužen o několik měsíců

Evropští věřitelé Řecka pokládají technické prodloužení programu za jediný možný právní základ dalšího postupu. Šéf skupiny zemí platících eurem Jeroen Dijsselbloem dal Aténám na žádost čas do pátku. V pondělí jednání těchto ministrů financí skončilo neúspěšně, když řecký ministr financí Janis Varufakis odmítl připravené závěry předpokládající žádost Atén o půlroční prodloužení nynějšího záchranného programu a jejich závazek pokračovat v reformách.

Nová řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase byla ale zvolena na základě slibu v zemi nepopulární program odmítnout. Varufakis nicméně v pondělí večer hovořil o své ochotě souhlasit s čtyřměsíčním prodloužením smlouvy o půjčce spojené se slibem své země, že po tuto dobu pozdrží sporné body svého programu.

Ovšem řecká vláda podle tamního tisku hodlá ve středu předložit svým věřitelům žádost o šestiměsíční prodloužení dohody o půjčce, z níž se mají ale oddělit některé dosavadní úsporné a reformní závazky Atén vyplývající z mezinárodního programu úvěrové pomoci. Deník Kathimerini to napsal s odvoláním na aktuální vyjádření řeckých vládních zdrojů. Zároveň ale řecký premiér dnes oznámil, že řecký parlament začne od pátku hlasovat o sérii sociálních opatření ve prospěch především chudších vrstev obyvatelstva, což je věc, která je právě v rozporu s doporučením eurozóny.

Tsipras a německý ministr financí

Alexis Tsipras dnes obvinil německého ministra financí Schäubleho, že při pondělním jednání ministrů financí eurozóny prý ztratil klid a „ponižujícím způsobem se navážel do Řecka“. Zároveň také připomněl Schäubleho karikaturu v nacistické uniformě, která se před několika dny objevila v řeckém listu Avgi, který má blízko k Syrize. Označil ji za „nešťastnou“. 

Vydáno pod