Zemřel slavný výrobce cukrovinek Michele Ferrero

Monte Carlo – Ve věku 89 let zemřel nejbohatší Ital Michele Ferrero známý především jako výrobce cukrovinek. Slavný průmyslník skonal v sobotu v Monaku po několikaměsíční nemoci. Jeho potravinářské impérium bylo známé především čokoládovou pomazánkou Nutella a výrobky řady Kinder.

Michele Ferrero zdědil po svém otci Pietrovi malý cukrářský podnik a předpis na pomazánku z lískových oříšků a kakaa, kterou v roce 1964 lehce upravil a pojmenoval Nutella s cílem vyvážet ji do celé Evropy. Úspěch byl okamžitý a firma poté přišla s dalšími zdařilými čokoládovými výrobky, jako bylo Kinder vajíčko s překvapením nebo luxusní pralinky Ferrero Rocher.

Michele Ferrero v roce 2011 předal vedení firmy svému 50letému synovi Giovannimu. Stalo se tak poté, co jeho starší syn a zamýšlený dědic společnosti Pietro podlehl infarktu v Jihoafrické republice. V současné době koncern zaměstnává 22 tisíc lidí po celém světě. V 11 továrnách rozmístěných v různých světových zemích se ročně vyrobí 365 tisíc tun pomazánky Nutella.

Italský prezident Sergio Mattarella vyjádřil nad smrtí Ferrera upřímnou soustrast. Vyzdvihl ho jako jednoho ze zástupců italského průmyslu, který „neustále předbíhal svou dobu díky inovativním výrobkům a díky své houževnaté práci“. Časopis Forbes odhaduje majetek rodiny Ferrerových na 23,4 miliardy dolarů a řadí ji na 30. místo v seznamu nejbohatších lidí světa.