Výrobci mléka na jihu Čech: Trh je nasycen, jsme v nouzi

Výrobci mléka na jihu Čech se ocitli v existenčních problémech. Desítce z nich totiž vypověděla smlouvu klatovská mlékárna, která od nich nakupovala. Zemědělci přitom mají jen omezené možnosti, jak problém řešit, protože trh je produkcí mléka přesycen. Problém teď řeší Agrární komora, která žádá o pomoc ministerstvo zemědělství.

Jihočeští producenti mléka v nouzi (zdroj: ČT24)

Jihočeští producenti vyrobí odhadem tři až pět tisíc litrů mléka denně. Nemohou pro něj ale sehnat odběratele – mléka je přebytek. Například společnost Madeta, největší zpracovatel mléka v ČR, hlásí, že má každý den 100 tisíc litrů navíc a mléko tak musí sušit. Život jim komplikuje i embargo Ruska, které dovoz zakazuje.

Nové členy nepřijímá ani Mlékařské a hospodářské družstvo JIH a výrobcům se nedaří sehnat odběratele ani za hranicemi. Zemědělci tak mají jistotu jen do konce března, potom se jim situace ještě více zkomplikuje tím, že trh přestanou svazovat mléčné kvóty.

Příběh rodinné farmy (zdroj: ČT24)

Zemědělci investovali, takže už teď mají dluhy

Jihočeští zemědělci jsou nejistí tím spíš, že mnozí se dlouhodobě potýkají s dluhy. Většinou jde o rodinné farmy, které musely modernizovat svoje statky. Teď hrozí, že dlužné částky nebudou mít čím splatit, protože jejich investice budou zmařeny.

Mlékárna Klatovy ukončila na konci roku smlouvy těm drobným podnikatelům, od kterých musí svážet mléko z delší vzdálenosti než sto kilometrů. V těchto případech už totiž pro mlékárnu není rentabilní. Jde o dodávky, které tvořily v celkovém objemu mlékárny méně než jedno procento. Přednost proto dostali farmáři z bližšího okolí.

Krizovou situací jihočeských výrobců mléka se nyní zabývá Agrární komora, která žádá o pomoc ministerstvo zemědělství, od něhož si slibuje kompenzace ztrát. Poté by se měli farmáři přeorientovat na chov masného skotu nebo na rostlinnou výrobu.