Daňová sleva za školku? Dnes je poslední den

Praha – Dnešek je poslední pracovní den, kdy mohou rodiče zažádat o daňové zlevnění za mateřskou školku. Z daní si mohou odečíst až 8 500 korun. Stačí pouze odevzdat daňový formulář a potvrzení o zaplacení školkovného, které předloží mzdové účtárně zaměstnavatele.

Ministerstvo financí nespecifikovalo, jak by měl takový doklad o úhradě školkovného vypadat, podle daňových poradců by tak měl stačit výpis z účtu. Šanci tedy mají i ti, kteří si o slevu zažádají na poslední chvíli. Doklad musí žadatel doručit do účtárny nejpozději 15. února, což je neděle.

Nezáleží na tom, zda dítě docházelo do mateřské školy, soukromé nebo firemní, dětské skupiny nebo jiného typu předškolního vzdělávacího zařízení. „Pokud dítě v průběhu roku 2014 navštěvovalo více zařízení, není to problém. Pokud ale rodič chce získat plnou slevu, musí mít potvrzení o zaplacení školkovného ve výši 8 500 korun. Jestli tolik peněz za umístění dítěte rodič loni zaplatil v jedné školce, ve dvou nebo ve třech, je jedno, “ potvrdil ČT daňový expert Petr Frisch.

Daňová přiznání
Zdroj: ČT24/ČTK

Na jedno dítě lze uplatnit pouze jednu slevu, rodiče se tak musí domluvit, který z nich o ni zažádá. „Pokud je v rodině pouze jedno dítě, slevu by měl uplatnit ten, komu se vejde do daní, tedy ten, kdo měl vyšší příjem. Kdo má příjem nižší, platí menší daně, a odpočet 8 500 korun by se mu tam nemusel vejít,“ radí daňová poradkyně Blanka Štarmanová.

Obtíže mohou nastat v případě, kdy je dítě ve střídavé péči. I tady se rodiče musí domluvit. „V tomto případě by bylo dobré, aby druhý rodič poskytl čestné prohlášení, že školkovné neuplatňuje,“ upřesňuje Petr Frisch s tím, že podobně se postupuje i u hypoték.

Daňová sleva závisí na minimální mzdě

Novinku pro letošní rok přinesl zákon o poskytování služby péče o dítě, uplatnit podle něj lze pouze náklady za umístění, cestovné nebo stravné zákon opomíjí. Daňová sleva se odvíjí od výše minimální mzdy, za loňský rok tak rodič může získat 8 500 korun, příští rok už se bude jednat o 9 200 korun. Osoby samostatně výdělečně činné a zaměstnanci, kteří si podávají přiznání sami, mají na uplatnění této slevy ještě čas, žádat o ni totiž mohou až v momentě, kdy podávají daňové přiznání. Podmínky mají podnikatelé stejné jako zaměstnanci.

Kolik rodičů novinku využije, se dopředu těžko odhaduje. Podle statistických údajů ministerstva školství navštěvovalo ve školním roce 2013/2014 předškolní vzdělávání 367 352 dětí.