Juncker: EU obnoví s Moskvou jednání o dodávkách plynu Ukrajině

Brusel - Evropská komise po dohodě o příměří z Minsku obnoví trojstranná jednání s Ruskem a Ukrajinou o dodávkách plynu pro Ukrajinu. Na tiskové konferenci po čtvrtečním summitu EU v Bruselu to oznámil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Cílem pro něj je, aby se příští zimu neopakovala složitá situace z počátku zimy letošní.

„Rozhovory začnou okamžitě,“ poznamenal Juncker. Součástí stupňujícího se ostrého konfliktu mezi Kyjevem a Moskvou byl v minulém roce i spor obou stran o dodávky plynu, cenu za surovinu a splátky dlužných částek. Od června Ukrajina ruský plyn nedostávala. Na konci října se pak obě stany za evropského zprostředkování dohodly na zimních dodávkách do konce března.

Podle něj také budou pokračovat diskuse s Ruskem o dopadech obchodní části asociační dohody mezi EU a Ukrajinou na Ruskou federaci. „Pomalu, ale jistě se budeme dostávat ke klíčové otázce vztahů mezi tím, co děláme my jako Evropská unie a co činí Euroasijská hospodářská unie,“ poznamenal předseda Evropské komise.

Euroasijská hospodářská unie (EAHU) začala fungovat od počátku ledna. Propojuje hospodářský prostor Běloruska, Ruska, Kazachstánu, Arménie a zanedlouho snad i Kyrgyzstánu. Chybí v něm však Ukrajina, která se k nevoli Kremlu vydala cestou evropské integrace.