Boj o zákazníky: Prodejci elektřiny se dokonce vydávají i za úředníky

Praha – Ze seznamu poctivých prodejců elektřiny vypadnou ti, na které si zákazníci dlouhodobě stěžují. K tomuto kroku sáhne Energetický regulační úřad (ERÚ). K plnění etického kodexu se dosud zavázalo více než 40 firem. Úřad chce ale reagovat na stále velké množství stížností. Vynalézavost podvodníků se přitom stále posouvá. V některých případech se dokonce vydávají za úředníky.

ERÚ si posvítí na neférové jednání prodejců elektřiny (zdroj: ČT24)

Právě takový scénář popisují manželé Peckovi, kterým se nečekaný návštěvník představil jako zástupce konkrétní energetické firmy. Nabídl jim levnější tarif a požádal, zda by mu neukázali své dosavadní smlouvy.

Po včasném zásahu syna sice z pokusu sešlo, i kvůli takovým ale ERÚ chystá změny v seznamu férových prodejců. Po dvou a půl letech je na něm přes čtyřicet firem, nyní se ale bude škrtat. „Zaměříme se zejména na sdělování pravdivých údajů a zaměříme se také na to, kolik stížností na ty firmy u nás registrujeme,“ zmínil mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Podle úřadů se nepozvaní hosté s deskami a kalkulačkou pravidelně vydávají za někoho, kým nejsou. Jde přitom o byznys za miliardy korun, protože každý rok několik set tisíc domácností svého dodavatele změní. Jen v loňském roce šlo o více než 330 tisíc rodin.

Kolik lidí změnilo dodavatele v jednotlivých letech
Zdroj: ČT24

Regulátor připomíná, že odstoupit od smlouvy, která se jim nelíbí, mohou zákazníci ještě 14 dní od jejího podpisu. „V honbě za zákazníky se ti prodejci vydávají nejen za své konkurenty, nejen za kontrolory, ale přímo i za pracovníky ERÚ,“ dodává Chvojka.

Regulátor proto radí, aby lidé každou podobnou návštěvu vítali s maximální ostražitostí. Podvodníci mívají totiž náskok i před úřady – jako v případě mladíka, kterého policie dopadla kvůli snaze změnit lidem smlouvy. Hned druhý den přitom případ odložila, protože prý nebyl porušen zákon.

Vydáno pod