Slovenský turismus loni skomíral, letos resorty raději zlevňují

Bratislava - Loňská turistická sezona se na Slovensku nepovedla. Turisty odradilo špatné počasí a také silné euro. Dovolená kvůli němu výrazně zdražila Čechům a Polákům, kteří jsou nejčastějšími zahraničními návštěvníky slovenských hor. Kvůli konfliktu na Ukrajině a protiruským sankcím navíc výrazně poklesly počty cestovatelů z těchto zemí.

Na minulou zimní sezonu by proto vlekaři v Tatrách nejraději rychle zapomněli. Turistů přijelo málo a sněhu bylo ještě méně. Jedinou výjimkou byli čeští lyžaři, kterých zavítalo na Slovensko více než v roce 2013. Teď jsou přitom na svazích ideální podmínky.

Po loňském propadu v tržbách se tak regiony snaží turisty přilákat různými slevami, nejčastěji ve výši 20 až 30 procent. Třeba na Liptově dostane každý, kdo se tady ubytuje, místní kartu. S ní má levnější večeři v restauracích, návštěvu akvaparku, kina a samozřejmě i skipass.

Menší areály jako levnější alternativa

Kvůli silnému euru objevují čeští lyžaři na Slovensku hlavně menší areály. Celodenní skipass je tady totiž vyjde výrazně levněji než v těch velkých. Den lyžování stojí ve velkých střediscích kolem třiceti eur, na malé Javorovici pak 18 eur. A začátečníky tady navíc učí lyžovat hlavně Češi.

Jednotlivé resorty se snaží turisty si udržet - zkvalitňují služby, nabízejí slevy. Že areál stojí především na lyžařích, kteří přijíždějí každý rok, si všímá i Jana Červeňová - jedna z prvních slovenských vlekařek: „Asi 70 procent lidí se vrací. Když jsou s námi spokojeni, tak přijedou další rok znovu.“

Většina areálů se navíc po loňské zimě dostala na dno finančních rezerv. Pokud by se ještě jednou opakovala slabá zima, mnoho by jich zkrachovalo. Chtěly by proto, aby jim pomohla vláda. Například snížením DPH, aby bylo na svazích levněji.

Jenže kabinet Roberta Fica snižování daní neplánuje. Zato připravuje nový sociální balíček, jehož součástí mají být i příspěvky na dovolenou pro rodiny s dětmi. Podle prvních plánů by rodina mohla získat i několik tisíc korun, pokud volné dny stráví v ubytovacích zařízeních na Slovensku. 

Události: Slovensko bez turistů (zdroj: ČT24)