Brusel svolil k tomu, aby Česko pomohlo propuštěným horníkům

Brusel - Evropská komise schválila státní pomoc při uzavírání Dolu Paskov. Podle závěru komisařů to není v rozporu s pravidly o státní podpoře. Vláda se loni v červnu s majitelem dolu OKD dohodla, že těžba ve ztrátovém dole poběží do konce roku 2017 a kabinet zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. Společnost zároveň oznámila, že během letošního roku u ní skončí zhruba 1 600 lidí. Týká se to například osob z externích dodavatelských firem nebo lidí, kteří odejdou kvůli důchodu či ze zdravotních důvodů.

Loňskou dohodu o podpoře podepsal ministr průmyslu Jan Mládek se zástupci OKD a její mateřské společnosti New World Resources (NWR). Komise byla o plánu informována loni v září. Nyní uznala, že cílem podpory je usnadnit proces uzavírání a poskytnout finanční pomoc pracovníkům dolu.

Margrethe Vestagerová, eurokomisařka pro hospodářskou soutěž 

„Nekonkurenceschopné uhelné doly nelze držet v chodu donekonečna prostřednictvím státní podpory, ale komise a členské státy dokážou najít způsob, jak pomoci horníkům tento nelehký přechod překonat.“

Z veřejných peněz má být v souvislosti s Dolem Paskov financováno například jednorázové odstupné pracovníkům, kteří přijdou o zaměstnání, a odškodnění těch zaměstnanců, již byli při práci v dole vystaveni zdravotním rizikům.

Mluvčí OKD: Paskov má nyní 1 800 vlastních zaměstnanců. Ty nepropustíme (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci, kteří budou propuštěni z organizačních důvodů, dostanou odstupné ve výši šesti měsíčních platů. Podle Síbrta půjde o pracovníky napříč všemi doly i profesemi. Hornické odbory chtějí, aby se snižování stavu týkalo hlavně zaměstnanců z ciziny. Zaměstnávají je především dodavatelské firmy.

  • OKD má nyní zhruba 11 tisíc vlastních zaměstnanců, další 3 000 lidí zaměstnávají dodavatelské firmy. Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi, na konci ledna tam bylo bez práce přes 85 tisíc lidí a podíl nezaměstnaných činil deset procent.
Evropská unie
Zdroj: ČTK/APA/Georg Hochmuth

„Předpokládal jsem, že to musí projít, jinak by to zdravý rozum nebral,“ prohlásil předseda hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Podle něj je ale uvolnění peněz vázáno právě řadou podmínek a v tuto chvíli to tak pro zaměstnance faktickou záruku finanční podpory neznamená. Domnívá se však, že ani zamýšlených 600 milionů korun není dostačujících: „Hodnotím to jako velmi velmi málo, protože to jenom trošičku zmírní bolesti, které vzniknou.“ Podle něj například polští horníci mají nastaveny podstatně výhodnější podmínky.

Rozhodující bude rok 2017

Dle dohody mezi provozovatelem dolu a vládou bude firma udržovat do roku 2017 minimální průměrný počet 1 800 kmenových zaměstnanců dolu. V roce 2017 se pak počet zaměstnanců může snížit na 1 600. OKD se však může rozhodnout provozovat důl i po roce 2017.

  • Dohoda bude neplatná, pokud by podle mezinárodních srovnávacích standardů od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 dolarů za tunu. A pozbývá platnosti i v případě, že čistý zisk dolu bude v průběhu nejméně čtyř po sobě následujících čtvrtletí v součtu kladný.

Uzavření Dolu Paskov oznámila firma OKD v září 2013. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.