Praha turistická: Ztracené Rusy nahrazují Číňané

Osm milionů zahraničních turistů loni prošlo pražskými uličkami, oproti roku 2013 je to nárůst o 3,5 procenta. Nejlepšímu výsledku od finanční krize pomohla hlavně slabá koruna. Kvůli konfliktu na Ukrajině sice výrazně ubylo návštěvníků z východní Evropy, výpadek ale nahradili turisté z Číny a Jižní Koreje. V čele žebříčku jsou nicméně Němci, kteří mají před druhými Rusy obrovský náskok.

Zvyšující se zájem asijských turistů o metropoli ve střední Evropě, ale také velmi slabá koruna, minulý rok zachránily český turismus, který ztratil významnou část klientů z Ruska a Ukrajiny. Tradiční a v Česku vysoce ceněná klientela omezila dovolené kvůli ukrajinské krizi a prudkému propadu rublu. Rusové zhruba o 14 procent a Ukrajinci skoro o pětinu. „Pro nás je ruský trh nenahraditelný. Je to jeden ze států, který tady zůstává nejdéle - asi 6 dní, cestují po celé republice a řadí se k těm nejbonitnějším trhům, to znamená spolu s Německem patří k těm nejdůležitějším a je to trh nezastupitelný,“ říká Jan Herget, ředitel Institutu turismu agentury CzechTourism. Češi se proto snaží nalákat Rusy zpět, Agentura CzechTourism doufá, že letošní statistiky vylepší i květnové mistrovství světa v ledním hokeji.

ČTĚTE: Čínští turisté ve světě rekordně utrácejí. Nalákat je chtějí i Češi

První desítce návštěvníků české metropole nadále dominují Němci, kterých loni přijelo o 59 tisíc více než v roce 2013. Navzdory tomu, že jich v Praze meziročně přenocovalo o 67 tisíc méně, se na druhé příčce stále drží hosté z Ruska. S třicetitisícovým přírůstkem jsou na třetím místě Američané, následováni Brity, Italy a Francouzi. Do první desítky se dostalo také Slovensko, Polsko nebo Španělsko. Meziročně nejvíc přibylo hostů z Jižní Koreje (o 37 procent) a Číny (o 31 procent). Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.