Řecko kritizuje záchranný program a evropské burzy jdou dolů

Londýn/Atény – Po včerejším odmítavém vyjádření nového řeckého premiéra Alexise Tsiprase na adresu záchranného programu se řecké akcie dnes prudce propadly a ovlivnily i stav burz v ostatních státech Evropy. Pozici řeckých cenných papírů poškodilo také snížení řeckého ratingu.

Propadly se burzy i v Británii, Španělsku či Itálii (zdroj: ČT24)

Investoři v pondělí okamžitě zareagovali na nedělní projev premiéra Alexise Tsiprase před členy řeckého parlamentu. Snížil totiž naději na dohodu mezi Řeckem a evropskými partnery. Index aténské burzy ATG ztrácel dopoledne přes pět procent a index akcií řeckých bank se propadl o zhruba devět procent. Index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 oslabil o 1,3 procenta.

Tsipras ve Vídni

Premiér Alexis Tsipras v pondělí ve Vídni jedná s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem. Schůzka je jedním z bodů řeckého politika na jeho cestě po Evropě - Tsipras si klade za cíl najít podporu pro změny ohledně řešení řeckého dluhu před blížícím se summitem Evropské unie.

Tsipras ve svém prvním velkém projevu označil mezinárodní záchranný program pro Řecko za chybu a potvrdil, že jeho země odmítá prodloužení. Od mezinárodních věřitelů bude požadovat překlenovací úvěr, než dojednají nové podmínky řešení státního dluhu. Hodlá také dodržet takové předvolební sliby jako bezplatného poskytování potravin a elektřiny „obětem úsporných opatření“.

„Diskuse mezi Řeckem a jeho evropskými partnery se zřejmě tento týden zintenzivní. Víkendová vyjádření řecké vlády ale nevyvolávají dojem, že by se obě strany sbližovaly,“ řekl agentuře Reuters Philippe Gijsels z bruselské pobočky BNP Paribas Fortis.

Velkou krizi na finančních trzích by mohl způsobit i konečný odchod Řecka z eurozóny. Pokud jde o možné šíření nákazy na finančních trzích, je to něco, „před čím chceme být ostražití“, uvedl podle Reuters mluvčí britského premiéra Davida Camerona. Velká Británie se tak začala intenzivněji připravovat na tento scénář. Budou vycházet ze situace z roku 2012, kdy už existoval „mimořádný tlak týkající se Řecka.“ Podle nejmenovaného představitele britského ministerstva financí si ale nikdo nemyslí, že Řecko skupinu zemí sdílejících euro skutečně opustí. Je ale podle něj správné, že se britští činitelé touto možností zabývají.

Řeckým akciím rovněž uškodilo snížení ratingu země ze strany agentur. Na konci týdne agentura Standard & Poor's snížila rating řeckých dlužních závazků hlouběji do spekulativního pásma. Konkurenční agentura Moody's zase převedla svůj rating Řecka do režimu pozorování s vyhlídkou na snížení.

Řecko a záchranný program

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,7 bilionu korun). Výměnou za úvěrovou pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Řecko tíží obří dluh, který dosahuje asi 175 % hrubého domácího produktu. Země je bez přístupu na mezinárodní dluhopisové trhy – ze záchranného programu měla obdržet poslední splátku ve výši 7,2 miliardy eur, jenže nová levicová vláda v čele se stranou SYRIZA už v programu pokračovat nechce. Atény přitom musí už na konci února splatit dlužnou částku ve výši zhruba 2,3 miliardy, deset miliard eur pak mají splatit v létě.