Vláda si za evidencí tržeb stojí, živnostníci se bojí zdržování

Zavedení povinné evidence elektronických tržeb by mohlo pro stát znamenat plus deset miliard ročně. V materiálu, už projednaném vládou, to píše ministerstvo financí. Zároveň navrhuje snížit DPH na jídlo v restauracích z 21 na 15 procent. „Aby provozovatelé restauračních služeb byli motivováni,“ vysvětlil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Části drobných podnikatelů se ale zavedení povinné státní kontroly tržeb nelíbí – vidí v něm zbytečnou administrativu.

„My jsme pivnice a tady se prodává velké množství drobných položek, které se historicky čárkují na lístky, lidé si to pak schovávají… Nás to významně zdrží, nebude to mít takový švih. Nedovedu si to vůbec představit, jak tohle bude fungovat,“ obává se majitel pražské restaurace Martin Bauer. Kromě restaurací a hospod chce stát od začátku příštího roku elektronicky kontrolovat i tržby všech hotelů nebo ubytoven.

Další podnikatelé přijdou na řadu příští rok v červenci, hlavně drobní řemeslníci a lidé pracující ve službách: třeba kadeřníci, notáři, veterináři nebo zubaři nebo také podnikatelé působící ve velkoobchodu. „Nejsme názoru, že to musí být a bude plošně pro všechny, protože jsou skutečně některé živnosti, kde by to bylo komplikované,“ nesouhlasí s návrhem vlády předseda Asociace malých podnikatelů a živnostníků Karel Havlíček. Ministerstvo financí ale s mnoha výjimkami nepočítá.

Vláda si za evidencí tržeb stojí, živnostníci se bojí zdržování (zdroj: ČT24)

Premiér i ministr financí shodně tvrdí, že chtějí díky elektronickým pokladnám chránit poctivé živnostníky před těmi, kteří šidí na daních a získávají tak konkurenční výhodu. „Máme naprosto společný zájem jako vláda a poctiví podnikatelé, abychom s daňovými úniky zatočili,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle analýzy, kterou na vládu donesl ministr financí, živnostníci nepřiznají ročně přes 150 miliard. Stát říká, že by od nich mohl vybrat navíc minimálně 10 miliard.

Podnikatelé zaplatí za nový software několik tisíc. Ti, co si budou muset pořídit novou pokladnu, ale mohou zaplatit až dvacet tisíc. S povinnou elektronickou kontrolou tržeb přitom nesouhlasí pravicová opozice. „Já nevěřím tomu, že to může přinést nějakou úsporu,“ uvedl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Návrh zákona o registračních pokladnách by měla vláda schvalovat v březnu.

Vydáno pod