Průmysl se loni vrátil na čísla jako před krizí

Česká průmyslová výroba si během roku 2014 meziročně polepšila o 4,9 procenta. Tomu pomohla hlavně výroba automobilů, kovovýroba a výroba elektrických zařízení. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhl v závěru loňska průmysl úrovně hodnot před začátkem ekonomické krize v roce 2008. V samotném loňském prosinci vzrostl průmysl, jeden z tahounů české ekonomiky, meziročně o 7,3 procenta.

„Za celý rok průmysl přidal téměř pět procent a posunul výrobu na nové historické rekordy. Od roku 2010 tak výroba vzrostla už o deset procent a v případě automobilek dokonce o třetinu,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Zatímco v roce 2013 průmyslová výroba klesla podle revidovaných výsledků o 0,1 procenta, následující rok už byl mnohem lepší. Nové zakázky loni vzrostly proti předloňsku o 12,1 procenta, přičemž průmyslovým podnikům více pomohla poptávka z ciziny. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 12,9 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 10,5 procenta.

Za růstem prosincové průmyslové produkce opět stála výroba aut, která tradičně žene celý průmysl kupředu. Naproti tomu v odvětvích výroby a rozvod elektřiny, plynu a tepla, těžby a dřevozpracujícím průmyslu produkce klesla.

Vývoj průmyslové výroby
Zdroj: ČT24

V závěru roku 2014 dosáhla průmyslová produkce úrovně hodnot před začátkem ekonomické krize v roce 2008. Nových průmyslových zakázek, především ze zahraničí, přibylo nejvíce za poslední čtyři roky. Tradičním tahounem českého průmyslu zůstává výroba automobilů, naopak dlouhodobě klesá odvětví těžby a dobývání. 

Zdroj: ČSÚ

Také letošní rok by podle analytika Citfin Jiřího Šimka měl být pro průmysl poměrně dobrý, i když zřejmě neporoste takovým tempem jako v roce 2014. „Hodnota nových zakázek se v prosinci vrátila k výraznějšímu růstu, domácí poptávka nadále roste. Rizikem zůstává vývoj v zahraničí, ale neměl by zvrátit poměrně dobře nastartovaný růstový trend českého průmyslu,“ dodává.

Stavebnictví loni rostlo o 2,3 procenta

Po řadě propadů se poměrně dobře dařilo i stavebnictví. Stavební produkce loni meziročně vzrostla o 2,3 procenta, hlavně díky inženýrskému stavebnictví. Ovšem v prosinci se celý sektor po třech měsících růstu propadl, konkrétně o 6,6 procenta. Navíc ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 kleslo loni stavebnictví o 22,1 procenta.

Stavebnictví
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Maudib

Stavební úřady během loňska vydaly 79 357 povolení, což představuje pokles o 6,5 procenta. Jejich orientační hodnota se snížila o 3,1 procenta na 249,8 miliardy. Naproti tomu se začalo stavět o 10,1 procenta více bytů, celkem jich bylo 24 351. Naopak dokončeno bylo 23 881 bytů, tedy meziročně o 5,4 procenta méně.

Stát musí podle Sobotky zase začít stavět


Stát musí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) obnovit svou schopnost stavět. Na sjezdu stavařských odborů zdůraznil, že je potřeba konsolidovat některé úřady, přijmout legislativu o veřejných zakázkách či o dopadech na životní prostředí a také využít peníze z fondů EU. Z nich by v příštích letech do budování silnic, mateřských škol a sociálních bytů mohlo plynout zhruba 188 miliard korun. 

Sobotka zmínil například problémy s výkupem pozemků v místech budoucích dálnic či silnic. Podle premiéra nikdo státu prodávat nechce, ministerstvo eviduje stovky návrhů na vyvlastnění. „Kdybychom se se všemi soudili, jak dlouho bychom stavěli?“ podotkl. Podle něj v Česku také dlouho trvají soutěže na dodavatele. Situaci by měla napravit novela o veřejných zakázkách.

Zahraniční obchod skončil na rekordních číslech

Přebytek zahraničního obchodu Česka dosáhl loni nového historického maxima, rekordní byl i prosincový výsledek. V národním pojetí se přebytek bilance zvýšil na 157,1 miliardy korun, což je meziročně o 50,5 miliardy více. Vývoz tuzemských firem se v porovnání s předchozím rokem meziročně zvýšil o 12,7 procenta a dovoz o 11,4 procenta. V samotném prosinci obchodní bilance skončila schodkem tři miliardy, což byl v meziročním srovnání o 7,2 miliardy lepší výsledek.