Kvůli padělkům celníci zpřísnili kontrolu dálničních známek

Celníci zpřísňují kontroly dálničních známek. Důvodem jsou stovky padělků, které se objevily přímo v distribuční síti. Falešné známky se na trhu objevily poprvé po sedmi letech.

Řidiči musí kontrolovat pravost známky (zdroj: ČT24)

Celníci kontrolují dálniční známky především podle tvaru a hologramu. Klíčové jsou také čárové kódy známky – za dvojkou musí být mezera. Naopak pokud je tam čtyřka, jde o padělek. Ten se pozná i podle tiskových chyb na druhé straně kuponu. Ovšem pro řidiče je to novinka – dnes tedy nestačí známku jenom mít, ale řidiči musí hlídat i to, jestli je známka pravá. Když je totiž na okně auta nalepen padělek, je to stejné, jakoby tam žádná známka nebyla.

Pozor na levnější známky

Do prodeje se podle policie dostalo asi pět stovek padělků, prodávaly se přitom za nižší cenu. A falzifikát si koupila i Tereza Šalomová z Plzně, zaplatila za něj o 500 korun méně, než je cena v běžné distribuci. Podezření na padělky pak potvrdila i policie. K případu ale zatím nepodává bližší informace. Zatím je jasné, že největší počet falešných známek pochází z Rokycanska.

Padělaná známka: za dvojkou musí být mezera, ne čtyřka
Zdroj: ČT24

Distribuce známek přitom ročně stojí přes čtvrt miliardy. Konkrétně jde třemi cestami: přes autoklub, čerpací stanice a poštu. „Známky bereme od Státního fondu dopravní infrastruktury. Je vyloučeno, že by to byly padělky,“ dodává mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Padělky už zadrželi i celníci na východě Čech. Tvrdí, že je dokáží rozpoznat, i když už jsou nalepené na skle. „Jeden padělek byl přímo na skle ve vozidle a jeden padělek byl odhalen tak, že nám člověk přinesl kupon s tím, že měl podezření,“ vysvětlil mluvčí Celní správy Jiří Barták.

Když řidič falešnou známku odevzdá, žádného odškodného se nedočká. Je to ale jistější, než ji mít nalepenou. Při kontrole by totiž v takovém případě dostal pokutu.

Jak odlišit padělek?

Na pravé známce je na sedmém místě čárového kódu dvojka, za ní ale musí následovat mezera, nikoli číslo čtyři. Na zadní straně papírového podkladu se u padělku v cizojazyčných textech také vyskytují gramatické chyby. V německých textech na padělku nejsou přehlásky. Ve slově „Vignette“ je na padělcích jen jedno t. Dále slovo „Benutzen“ je na padělku s velkým počátečním písmenem, zatímco na originálu je „benutzen“ s malým písmenem. Podobné chyby se objevují i v anglických textech, kde ministerstvo jako příklad uvedlo slovíčko „annd“ na padělku chybně napsané s dvěma n. 

Ceny dálničních kuponů pro rok 2015 se oproti minulému roku neměnily. Za roční dálniční kupon pro vozidla do 3,5 tuny zaplatíte 1 500 korun, za měsíční kupon 440 korun a desetidenní pořídíte za 310 korun.