Zdraží energetický zákon plyn a teplo? Mládkův resort to odmítá

Praha - Současná energetická politika vlády ohrožuje podle sněmovního výboru pro obranu bezpečnost Česka a především může přinést zdražení tepla a plynu až o 20 procent, jak prohlásil jeho předseda David Kádner (Úsvit). Argumentuje tím ve prospěch prolomení limitů a těžby uhlí v severních Čechách. Podle ministerstva průmyslu, které má energetickou koncepci na starosti, ale k žádnému výraznému zvýšení cen nedojde.

Novela energetického zákona připravovaná ministerstvem Jana Mládka je podle Kádnera zmetek. „Hrozí zásadní zdražování plynu a tepla až o 20 procent a ohrožení energetické bezpečnosti státu. Žádné garance občanům ČR, že ke zdražení nedojde, vláda dodnes nedala,“ říká politik k návrhu.

Resort průmyslu a obchodu je však proti. Výroky, že novela zákona přinese zdražení energií o desítky procent, jeho náměstek Pavel Šolc odmítá jako bezdůvodné strašení, které není podloženo žádnými čísly.

  • „Poslanec Kádner využívá poslanecké imunity, jinak by byl asi obviněn z šíření poplašné zprávy. Pokud se týká věcného břemena, jde o to, že pod územím různých vlastníků se stejně jako telekomunikační sítě nalézají také plynárenské sítě atd. To bude řešeno v rámci pozměňovacího návrhu, budeme ho probírat na hospodářském výboru. Bude to přesunuto do zákona, který se týká katastrů. Bude to řešit katastrální úřad. To znamená, že vlastníci distribučních sítí nebudou tohle přímo řešit s majiteli,“ řekl v Událostech, komentářích poslanec Ivan Pilný (ANO)

ERÚ se návrh nelíbí

Poslanci hnutí Úsvit se chystají zařadit na jednání sněmovny mimořádný bod věnovaný energetické koncepci státu. Současná novela příslušného zákona je podle nich špatně připravená. Kritizuje ji i Energetický regulační úřad. Novela podle něj může znamenat navýšení nákladů v řádu desítek nebo i stovek miliard.

Jiří Chvojka, mluvčí Energetického regulačního úřadu

„Zákon není dobře připraven, měl přes tisíc připomínek v meziresortním připomínkovém řízení, teď má přes 350 pozměňovacích návrhů. Myslíme si, že je tam celá řada nejasností.“

Novela energetického zákona má změnit způsob platby poplatku na obnovitelné zdroje energie a také umožní provozovat malé solární elektrárny bez zbytečné administrativy. Pro současnou hlavu ERÚ Alenu Vitáskovou je však nepřijatelná kvůli radě, která má úřad nově vést. Podle ní dojde k politizaci úřadu, který dohlíží na ceny energií.

Brabec: Prolomení limitů by změnilo kvalitu života tisíců lidí

Kádnerovi spojenci tak dle jeho slov učiní maximum nejen pro odmítnutí novely energetického zákona, který údajně ohrožuje nezávislost ERÚ, ale také pro prolomení limitů těžby uhlí. Případné zrušení limitů v severních Čechách by však podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) změnilo kvalitu života několika tisícovek lidí, jak uvedl na dnešním Žofínském fóru. Proto v současné době jakoukoliv úpravu těžebních limitů odmítá.

Nad závorou se tyčí skalní ostroh se zámkem Jezeří u Horního Jiřetína. Tento pohled na severočeskou krajinu je všeobecně známý a ještě stále aktuální. Jak ale vypadá město za hranicí limitů a lidé, o jejichž životě rozhodují politici a uhelní baroni?
Zdroj: Filip Singer/ISIFA/EPA

Pokud ale dojde k předložení jasných argumentů ohledně využití uhlí, je ochoten přistoupit na variantu, že se limity prolomí pouze na dole Bílina. A to neznamená bourání domů. Na dole těží Severočeské doly, patřící do skupiny ČEZ. Podle Brabce musí být ale jasné, na co bude tamní uhlí použito. Stejný názor má podle něj i celé hnutí ANO. I varianta prolomení jen na Bílině podle ministra bude totiž mít vliv na životní prostředí.

Právě kolem případného prolomení limitů se v posledních dnech rozpoutala silná diskuze. Ministerstvo průmyslu zpracovalo čtyři varianty, jak s limity stanovenými v roce 1991 dále nakládat. Vedle jejich úplného prolomení, jejich úplného zachování, uvolnění pouze na dole Bílina, je ve hře také varianta posunutí limitů na Bílině a částečně i v dole ČSA, kde těží firma Severní energetická. Tuto variantu, která by znamenala zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně, podpořil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Brabec ji ale dnes označil za obtížnou z ekonomického i z technického hlediska.

Vydáno pod