Byty a domy jdou nejrychleji na odbyt v Praze a Ústí

Byty a domy mizí z trhu nemovitostí nejrychleji v Praze a v Ústí nad Labem, vyplývá to z aktuálních statistik serveru Sreality.cz. Naopak nejdéle na svého nového majitele čekají nemovitosti na Karlovarsku, Zlínsku a Plzeňsku. V hlavním městě se doba od zveřejnění nabídky po prodej bytu nebo domu pohybuje kolem tří měsíců, v posledních třech regionech čeká prodávající na kupce takřka dvakrát tak dlouho. Firma statistiku zpracovala z dat za loňský listopad a prosinec, kdy se prodalo 17 073 nemovitostí inzerovaných na jejich serveru.

V celorepublikovém měřítku nemovitostí si kupce nejrychleji nacházejí byty, v průměru se prodají za tři měsíce. Nejrychleji se prodávají v Praze, následované Pardubickým, Olomouckým, Královéhradeckým a Ústeckým krajem.Podle dat realitního webu se lépe prodávají menší a levnější byty. Jednopokojové byty si najdou svého kupce průměrně za 86 dnů, naopak pětipokojové čekají na nového majitele 121 dnů.

Mezi domy se nejrychleji prodávají vily, v průměru za 100 dnů. Rodinné domy či chaty získají nového majitele za 142 dnů a chalupy za pět měsíců. Nejdéle, šest měsíců, jsou na prodej zemědělské usedlosti.

V závěru roku se podle serveru prodalo nejvíce domů ve Středočeském (1 264), Jihomoravském (638) a Moravskoslezském kraji (483). Vily se prodávají hlavně v Praze (33) a Středočeském kraji (30). Sreality.cz patří k největším realitním inzertním serverům v Česku. V databázi má zhruba 140 000 aktuálních nabídek na prodej, pronájem či dražbu nemovitostí.

Nejrychleji na odbyt jdou nemovitosti v Praze (zdroj: ČT24)