Pojišťovny ušetřily na lécích, peníze investovaly zpět do léčby

Skoro dvě miliardy korun se loni podařilo ušetřit tuzemským pojišťovnám. Pomohly jim v tom hlavně takzvané pozitivní listy, které doporučují lékařům předepisovat ten nejlevnější lék ze škály přípravků se stejnou účinností. Ušetřené peníze posílají pojišťovny zpět na péči.

Peníze se pojišťovnám podařilo ušetřit zejména díky takzvaným lékovým seznamům, které zavedly před dvěma roky. U devatenácti nejužívanějších přípravků se stejnou účinnou látkou lékařům doporučují volit tu nejlevnější variantu. V důsledku toho se snížily ceny léků všech výrobců navzájem podobných léků. „Nemáme tak negativní pohled, jako jsme měli ze začátku, protože registrujeme, že to vedlo ke zlevnění léků,“ připouští ambulantní kardiolog Zorjan Jojko.

Lékaři podle vlastních slov sice seznamy využívají, ale spíš jako pomocníka. Cenu totiž řeší až na druhém místě. „Pro mě je základním vodítkem zdravotní stav pacienta a jeho snášenlivost toho léků a účinnost toho léku,“ dodává Jojko. Lékaři berou v potaz ještě další věc – i když léky obsahují stejnou účinnou látku, mohou mít na pacienta různý dopad. Docela malá odlišnost ve složení pak může způsobit vedlejší účinky nebo zhoršit průběh léčby.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ušetřené peníze investovala do onkologické péče. „V případě karcinomu prsu to byly řádově desítky a stovky milionů navíc,“ říká Petr Honěk, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči. Celkově VZP ušetřila na vybraných lécích přes miliardu korun, ostatní pojišťovny desítky milionů.

Úspory na lécích
Zdroj: ČT24
Vydáno pod