Kalousek: Kdyby Řecko odešlo z eurozóny, všem by se ulevilo

Praha – Vystoupení Řecka z eurozóny by podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska přineslo úlevu všem, včetně samotného Řecka. Že by k tomu skutečně došlo, ale nepovažuje za reálné. V Interview ČT24 zároveň uvedl, že Řekům by se dluh odpouštět neměl. Předpokládá, že EU se nakonec se zemí dohodne například na rozložení splátek nebo snížení úroků.

Podle některých ekonomů by vystoupení z eurozóny Řecku v současné situaci nejvíce pomohlo. Stejný názor zastává i Kalousek. „Upřímně nevím, proč se tomu říká černý scénář. Pro Řeky i pro eurozónu by to bylo velmi úlevné. Eurozóna by to zcela jistě přežila, Řekové by si prošli velmi rychlým státním bankrotem, kdy by drachma prudce zdevalvovala, pravděpodobně by došlo k prudké inflaci. Poklesly by i reálné příjmy Řeků, odrazily by se ale ode dna a byla by to šance k dalšímu růstu,“ domnívá se bývalý ministr financí. „Někdy musíte projít radikální léčbou, abyste mohl být léčen,“ dodal.

Eurozóna ale podle Kalouska v podstatě nemá žádné mechanismy, jak svého člena vyloučit. Vystoupení Řecka proto nepovažuje za reálné. „Řecko dobrovolně nemá žádný důvod z eurozóny odcházet. Pokud by k tomu bylo ochotné, tak po nějaké dohodě, která by byla určitě výrazně nákladnější. Nechalo by si to velmi dobře zaplatit,“ poznamenal.

Kalousek: Připustíme-li, že se dluhy neplatí, tak je to cesta do pekel

Nová vláda radikálně levicové strany řeckého premiéra Alexise Tsiprase po svém nástupu minulý týden vyděsila věřitele a investory trváním na předvolebním slibu odepsat část dluhu a odstoupit od dohod s mezinárodními věřiteli, jejichž peníze drží Řecko nad vodou. S odpuštěním dluhu ale Řekové narazili. Za správný krok to nepovažuje ani Kalousek. „Připustíme-li, že se dluhy neplatí, tak je to cesta do pekel… Znamenalo by to obrovské morální riziko a precedens. Má to i politické souvislosti. Otvírá se Pandořina skříňka k podobným úspěchům ve Španělsku, ve Francii a v Itálii,“ upozornil.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Rozhodující slovo bude mít podle Kalouska německá kancléřka Angela Merkelová. Ta už další snížení řeckého dluhu také vyloučila. „Pokud ustoupí, tak v rozložení splátek, možná v jednom bodíku ve výši úroků,“ poznamenal místopředseda TOP 09. Jako jedinou možnost tak podle svých slov vidí dohodu ve stylu - Vlk se nažere a koza zůstane celá: „Řecký premiér a ministr financí budou moci prezentovat před veřejností, že dosáhli významných ústupků, ale oni ty ústupky zase tak významné nebudou.“

Řecký ministr financí Janis Varufakis už také v pondělí začal couvat od původního požadavku na odpis části řeckého dluhu a navrhl zmírnit dluhovou zátěž země výměnou současného dluhu za dluhopisy vázané na ekonomický růst. Kalousek označil i takový návrh za nepřijatelný: „Nemyslím si, že na to někdo může přistoupit. Budete uzavírat úvěrovou smlouvu s bankou a říkat: 'Já si od vás půjčím peníze, ale když se mi zrovna nebude dařit nebo přijdu o zaměstnání, tak vám platit nebudu a nic se nestane.' To prostě nejde, své dluhy platit musíme.“

Představitelé Řecka jsou nyní na cestách po klíčových evropských zemích, kde hledají podporu pro svůj plán zmírnění dluhové zátěže z úvěrů. Řecký premiér Tsipras se dnes v Bruselu setká s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Cestu po Evropě zahájil v úterý v Římě, kde jednal s italským premiérem Matteo Renzim. Řecko by podle Renziho mohlo dosáhnout s Evropou dohody ohledně svého dluhu. Zároveň ale poukázal na nutnost reforem.

Vydáno pod