ECB zřejmě opustí řízení záchranného programu Řecka

Evropská centrální banka (ECB) zvažuje, že opustí takzvanou trojku mezinárodních věřitelů, která řídí mezinárodní záchranný program pro Řecko. Podobně smýšlí i Mezinárodní měnový fond (MMF). Napsal to dnes německý ekonomický deník Handelsblatt s odvoláním na nejmenovaný německý zdroj.

Důvodem, proč ECB zvažuje odchod z trojky mezinárodních věřitelů, je obava ze střetu zájmů poté, co Evropská centrální banka v lednu oznámila plán nakupovat vládní dluhopisy na podporu ekonomiky eurozóny. „ECB využije tuto šanci odejít,“ napsal podle agentury Reuters deník s odvoláním na nejmenovaný zdroj z německé vlády.  

Podle analytiků se nic zásadního neděje, spíše jde o technickou záležitost. „Trojka vznikla hlavně proto, aby se usnadnila komunikace v případě Řecka, protože ostaní státy byly většinou vždy bezproblémové,“ vysvětluje Markéta Šichtařová z Next Finance. Tento krok tedy fakticky znamená pouze to, že každý z věřitelů bude nyní vyjednávat na vlastní pěst. „Někteří z nich mohou mít pocit, že díky tomu se jim může podařit nyní ukousnout větší díl pro sebe,“ dodává.

Hlavním úkolem ECB je udržovat kupní sílu eura, které v současnosti sdílí 19 evropských států včetně Řecka. Trojici mezinárodních věřitelů tvoří ještě Evropská komise a Mezinárodní měnový fond (MMF). Jejich investoři jezdí každé tři měsíce do Řecka ověřovat reformní a úsporné kroky v rámci záchranného programu, o který Řecko požádalo poté, co se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu.  

Nový řecký premiér Alexis Tsipras
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Nová levicová vláda premiéra ale minulý týden uvedla, že chce dojednat nové podmínky splácení dluhu. S inspektory trojky věřitelů chtějí Atény jednat za nových podmínek, sdělil v pátek Tsipras. Z Řecka přitom původně zaznělo, že Atény tyto inspektory už dále přijímat nebudou.   

Řecký premiér Tsipras dnes zároveň zahájil v Římě cestu po několika evropských metropolích ss cílem přesvědčit a prosadit revizi splátek řeckých dluhů v rámci mezinárodního programu pomoci. Zítra pak zamíří do Bruselu, kde se setká s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Francie a Itálie jsou považovány za dva potenciální spojence Řecka v otázce splácení řeckého dluhu. Tvrdý postoj vůči zadluženému Řecku naopak zastává Německo, které chce, aby Atény pokračovaly v požadovaných reformách. Řecko sice hodlá zaplatit veškeré peníze, které dluží, nicméně za jiných podmínek.

Německý list také napsal, že trojku věřitelů by rád opustil i MMF, a to „raději dříve než později“. Jediným zbývajícím účastníkem by tak byla komise. Její nový předseda Jean-Claude Juncker se přitom domnívá, že trojka nemá světlou budoucnost, a uvažuje o mechanismu s větší demokratickou kontrolou. 

Řecké akcie prudce posilují

Řecké akcie prudce posilují díky nadějím na dohodu ohledně řeckého státního dluhu. Index aténské akciové burzy ATG vykazoval kolem nárůst o 4,6 procenta. Výrazný vzestup zaznamenaly ceny akcií bankovních společností. Řecký ministr financí Janis Varufakis v pondělí podle médií uvedl, že Atény nyní namísto odpisu řeckého dluhu navrhují jeho přeměnu na dluhopisy vázané na ekonomický růst. Akciový index řeckého bankovního sektoru dnes posílil o více než devět procent poté, co se minulý týden propadl na rekordní minimum. Vzhůru zamířily například akcie společností National Bank of Greece, Alpha Bank a Eurobank. Naděje na dohodu ohledně řeckého dluhu vedly rovněž k prudkému poklesu výnosů u řeckých dluhopisů. U desetiletých vládních dluhopisů se výnosy snížily o zhruba 1,5 procentního bodu na 9,88 procenta, napsala agentura Reuters.