Nezaměstnanost v EU klesla pod 10 procent

Brusel – Státy Evropské unie snížily v prosinci svou míru nezaměstnanosti z listopadových 10 procent na 9,9 procenta. Poprvé po třech letech tak míra nezaměstnaných sestoupila pod desetiprocentní hranici. Informoval o tom statistický úřad Eurostat. Nezaměstanost klesla i v eurozóně. Bez nováčka Litvy se snížila na 11,4 procenta. Česko zůstalo na konci roku na svých listopadových 5,8 procenta.

Evropská čísla o české nezaměstnanosti se nicméně od těch v tuzemsku zveřejňovaných značně liší. Je to dáno tím, že Eurostat počítá s daty Českého statistického úřadu (ČSÚ) a ty jsou jiné než ty, se kterými pracuje Úřad práce. ČSÚ vychází totiž u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, zatímco Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání. Podle českých úřadů se tedy tuzemská nezaměstnanost v prosinci zvýšila na 7,5 procenta z listopadových 7,1 procenta. A v evropských materiálech najdeme za oba měsíce údaj 5,8 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost je v Německu

Nejlépe je na tom v rámci EU Německo, kde činila nezaměstnanost 4,8 procenta, nejhůře pak Španělsko s 23,7 procenta. K dispozici nicméně ještě nejsou prosincové údaje z Řecka. Tam podle posledních dostupných čísel míra nezaměstnanosti v říjnu dosahovala 25,8 procenta. Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v prosinci bez práce 24,056 milionu lidí. Proti listopadu se tak jejich počet snížil o 228 000. V samotné eurozóně bez zahrnutí Litvy počet nezaměstnaných klesl o 157 000 osob na 18,129 milionu.

Nezaměstnanost v EU
Zdroj: ČT24/Eurostat

Mezinárodní organizace práce (ILO) tento týden uvedla, že plán Evropské komise na podporu investic by mohl do roku 2018 vytvořit až 2,1 milionu nových pracovních míst. Investiční plán, který představil šéf komise Jeane-Claude Juncker, by měl do evropské ekonomiky v příštích třech letech dostat 315 miliard eur (8,8 bilionu Kč). Základem plánu je budoucí Evropský fond strategických investic (EFSI).

„Junckerův plán by mohl být důležitou cestou k přímé stimulaci reálné ekonomiky jako doplňku měnových stimulů, které oznámila Evropská centrální banka (ECB),“ prohlásil šéf výzkumného oddělení ILO Raymond Torres. ECB minulý týden uvedla, že spustí nákupy vládních dluhopisů a napumpuje do ekonomiky více než bilion eur (zhruba 30 bilionů Kč).

Vydáno pod