Dostihy, Krteček nebo Igráček. Zájem o české hračky roste

Praha - Značku CZ začali Češi po potravinách vyhledávat také na obalech různých her a hraček. Čím dál víc je totiž zajímá země původu. Podíl českých hraček na trhu se tak blíží 15 procentům. I přesto se tuzemským výrobcům bojuje s levnou produkcí z Číny jen velmi těžko. Až do neděle se mohou poměřit s konkurencí třeba i na největším světovém veletrhu hraček v Norimberku.

Ekonomika ČT24: České hračky odolávají konkurenci z Číny (zdroj: ČT24)

Třeba společenská hra Dostihy a sázky, která vznikla v Československu v roce 1983, ovlivnila několik generací a dodnes patří mezi vůbec nejúspěšnější deskové hry. Dostihy a sázky patří i po 30 letech na trhu k těm nejoblíbenějším. Denně dnes firma Dino Toys z Mnichova Hradiště vyrábí až sedm tisíc kusů této strategické hry.

Rostoucí zájem Čechů o ryze domácí hračky potvrzují také samotná hračkářství. „Za poslední rok je to zhruba o pět procent. Nejlépe to můžeme vidět na sekci krtečka, která se nám zvětšila z původních tří metrů na devět,“ říká marketingová manažerka prodejny Sparkys Ivana Maršálová.

Na trhu jsou dnes zhruba dvě stovky českých výrobců, převážně jde o malé rodinné firmy. Kromě levných asijských hraček jim podnikání ztěžují i přísné normy, a nejen ty evropské. Například dětské puzzle, které v Německu mohou skládat i batolata, jsou v Česku určené až dětem od tří let.

Sázka na retro, i když s novými pravidly, ale funguje pořád. Třeba Igráček z Igry Mnichovice, původním povoláním zedník - časem se tato série postaviček rozrostla na osm povolání. S novým majitelem pak přibyla oblíbené figurce auta s vyměnitelnou korbou a Igráček se rozjel do světa - třeba do Ameriky, Japonska či Izraele.

Podle českých výrobců by letos mohl být vývoz rekordní, a to by se mohlo projevit i na lepších tržbách. Před revolucí pracovalo v Československu v hračkářském průmyslu zhruba 10 tisíc lidí, dnes je to pouhá desetina. Změna režimu a nástup čínské konkurence zapříčinil krach většiny velkých továren.

Veletr hraček - Spielwarenmesse

  • největší mezinárodní odborný veletrh hraček
  • jedinečná platforma pro setkání profesionálů hračkářské branže z celého světa
  • 160 000 m² výstavní plochy, 1 milion prezentovaných výrobků, z toho 70 000 novinek
  • v roce 2014 se veletrhu zúčastnilo 75 888 odborných návštěvníků ze 122 zemí a 2 748 vystavovatelů ze 61 zemí
  • 65. ročníku se loni zúčastnilo 1 554 odborných návštěvníků a 57 vystavovatelů České republiky

zdroj: Česko-německá obchodní a průmyslová komora