Pracovat se musí vyplatit, tvrdí Marksová. Z EU chce dočerpat 12 miliard

Praha - Pracovat se musí vyplatit, nemůže se dále více vyplácet žít na sociálních dávkách. Při představování tzv. Strategie politiky zaměstnanosti 2020 to řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) s tím, že dlouhodobým cílem je zvýšení minimální mzdy na úroveň 40 procent mzdy průměrné. Česko by letos mohlo na podporu zaměstnanosti dočerpat z fondů EU až rekordních 12 miliard korun. Peníze by měly plynout třeba do rekvalifikací i do veřejně prospěšných prací a veřejné služby.

Brífink MPSV: Strategie politiky zaměstnanosti 2020 (zdroj: ČT24)

Miliardy může Česko získat z evropských fondů. V současnosti se dočerpává starý program pro lidské zdroje a zaměstnanost. „Podle odhadů máme k dispozici skutečně až 12 miliard korun na aktivní politiku zaměstnanosti. Je to zatím nejvyšší částka. Nechceme ji ale vyčerpat za každou cenu, ale tak, aby z toho měl trh práce maximální užitek,“ uvedl náměstek ministryně práce pro zaměstnanost Jan Marek.

Ministerstvo práce zatím ještě přesně neví, na co by se peníze měly použít, aby se daly vůbec vyčerpat. Dosud se podle Marka daří ročně využít tak kolem sedmi či 7,5 miliardy. Vedení resortu zvažuje posílení rekvalifikací, které by mohly být delší a cílenější. Víc by se na nich podílely firmy. Ve svém vlastním rozpočtu má pak resort na opatření ke zlepšení zaměstnanosti zhruba 6,66 miliardy.

Podle Marksové by peníze měly putovat také do veřejně prospěšných prací a veřejné služby, která by se měla znovu zavést. Obě možnosti by měli začít víc využívat starostové měst a obcí pro lidi z ghett, uvedla ministryně. „Je to jediná možnost, jak v těchto oblastech nezaměstnané lidí, kteří mají většinou velmi nízkou kvalifikaci, zapojit na trhu práce,“ podotkla.

Strategie politiky zaměstnanosti 2020

MPSV chce letos v rámci tzv. Strategie politiky zaměstnanosti 2020 kromě opatření k posílení zaměstnanosti prosazovat i zákon o zálohovém výživném, které by za neplatiče poskytoval stát. Resort chystá novelu o zaměstnanosti se změnami pravidel pro agentury práce. Připravit chce také obrysy zákona o sociálním bydlení. Změnit by se mělo i posuzování stavu lidí s postižením kvůli nároku na příspěvky. V plánu je pak také návrh na zvýšení minimální mzdy. V příštích letech by mohla podle ministryně každoročně růst o 500 až 700 korun.

Dokument Strategie politiky zaměstnanosti 2020 na webu MPSV.

  • Petr Fiala, předseda ODS: „Posedlost vlády zvyšovat minimální mzdu je pro mě nepochopitelná. Ono to vypadá populisticky a pěkně, ale lidé si musí uvědomit ty důsledky. Tím důsledkem je ztráta pracovních míst.“
Vydáno pod