Zájem Čechů o stavební spoření nepolevuje

Praha – Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 40,2 miliardy korun. To je o desetinu méně než v roce 2013. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření ale mírně stoupl, spořitelny jich uzavřely přes 613 000. Obdobný trend očekává Asociace českých stavebních spořitelen i letos.

Trh se stavebním spořením se bude letos vyvíjet velmi podobně jako loni. Objem nově poskytnutých úvěrů bude v meziročním srovnání klesat, zájem o nové smlouvy o stavebním spoření bude naopak stoupat. Myslí si to předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura.

„Stavební spoření je považováno za velmi výhodný instrument pro rekonstrukce a modernizace. Tato oblast zůstává stěžejním pilířem činností v oblasti financování bydlení pomocí stavebního spoření,“ uvedl Staňura. Pořád platí, že peníze ze stavebního spoření lidé nejčastěji využívají na rekonstrukci bytu, především kuchyní a koupelen.

Stavební spoření v Česku
Zdroj: ČT24

Spořitelnám nicméně nenahrává prostředí nízkých úrokových sazeb. To je výhodnější spíš pro větší a dlouhodobější úvěry, jakými jsou například hypotéky. „Ale i tato situace se jednou obrátí ve prospěch stavebních spořitelen,“ věří Staňura.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu. V současnosti jsou sazby hypoték na historických minimech (více zde).