Škoda chystá propouštění a převody zaměstnanců, odbory hrozí stávkou

Praha – Největší tuzemská automobilka Škoda Auto se chystá převést stovky zaměstnanců na externí firmy a propustit část manažerů. O chystaném plánu píše Mladá fronta Dnes (MfD). Pracovníci automobilky se obávají, že by jim přechodem pod jiné firmy klesly platy a přišli by o výhody. Odbory kvůli tomu hrozí stávkou. Škodovka plán hájí jako přípravu na horší roky. Loni přitom vyrobila přes milion aut, nejvíce v historii.

Škoda Auto loni zvýšila prodej o téměř 13 procent na více než 1 milion a 37 tisíc aut, což je nejvíce v historii automobilky. Podle šéfa firmy Winfrieda Vahlanda bude ale příštích deset let nejtěžší dekádou podniku, píše MfD. Přesuny zaměstnanců a propouštění by podle něj měly zlepšit efektivitu a organizaci práce. Plán má firmu připravit zejména na stále ostřejší konkurenci v oboru.

Propouštění se má dotknout zejména manažerů podniku

Podle záměru vedení se bude automobilka sama věnovat podstatným činnostem, které přímo souvisejí s výrobou. Jiné služby chce přenechat externím firmám. Přesuny se zřejmě dotknou osmi stovek ze zhruba 24 tisíc zaměstnanců Škody Auto. Propouštění společnost plánuje na postech manažerů a koordinátorů. Na manažery by tak nově mělo připadnout v průměru osm podřízených, zatímco dnes je to necelých pět.

Odboráři se v úterý dohodli, že pokud se přístup firmy nezlepší, budou zaměstnanci protestovat. V krajním případě přistoupí i k časově neomezené stávce, řekl šéf podnikové rady Odborů KOVO MB Jaroslav Povšík. Odbory ve škodovce sdružují přes tři čtvrtiny zaměstnanců a patří tak k nejsilnějším v Česku.