Tendr na stavbu jaderných bloků letos nevypíšeme, řekl Mládek

Praha – Vypsání tendru na dostavbu některé z jaderných elektráren není v letošním roce na programu. Potvrdil to ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Pokud se stavba nových bloků bude realizovat později, je podle Mládka nejpravděpodobnější, že ji bude zajišťovat k tomu účelu zřízená dceřiná společnost ČEZ. Do té by mělo být vyčleněno staveniště, jeho příprava a know-how.

„Je to na několik let, není to otázka tohoto roku,“ řekl Mládek k načasování tendru na dostavbu českých jaderných elektráren. Podle něj musí před zadávacím řízením proběhnout ještě další přípravné práce. Upozornil také na žaloby českých a rakouských organizací bojujících proti nukleární energii a proti dostavbě Temelína.

Že ČEZ zřejmě letos nevyhlásí tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, připustil minulý týden rovněž generální ředitel firmy Daniel Beneš. I ten uvedl, že výstavbu nových jaderných zdrojů bude mít pravděpodobně na starosti nová dceřiná společnost státní energetické firmy ČEZ. Tato varianta má však podle Beneše i svá úskalí – kromě státu totiž vlastní akcie ČEZ i soukromé subjekty (podíl státu je zhruba 70procentní). A těm by se nemuselo líbit, jak majoritní vlastník nakládá s jejich investicí a výši případných dividend.

Mládek proto zmínil i variantu, že by měl výstavbu na starosti úplně nový státní podnik, ve kterém by stát rozhodoval sám a ze své vlastní vůle. Tento podnik by nicméně musel od společnosti ČEZ koupit staveniště a know-how. To se zase podle šéfa průmyslu nelíbí ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Sídlo firmy ČEZ
Zdroj: ČT24/ČTK

ČEZ zrušil tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín loni v dubnu. Hlavním důvodem bylo neposkytnutí státní garance na výkupní ceny elektřiny z nově postavených zdrojů.

Zájem o účast v případném novém tendru má podle Mládka pět uchazečů. Vedle tří společností, které se účastnily zrušeného výběrového řízení (americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva) jsou to ještě korejská společnost Kepco a čínská strana.

Mládek považuje za nezbytné, aby k nějakému rozhodnutí o stavbě nových jaderných bloků došlo. Jinak hrozí scénář nadměrné závislosti na paroplynových elektrárnách, což stát vzhledem k možným výpadkům dodávek plynu z Ruska nechce připustit.