Ekonomická svoboda v Česku je nejlepší za dvacet let

New York – Česká republika ve světovém žebříčku ekonomické svobody poskočila o dvě příčky na dosud nejlepší 24. místo. Zlepšila se v omezování korupce, ochraně vlastnických práv i svobodě obchodu. Horší výsledky naopak vykázala v oblasti vládních výdajů a svobody podnikání. Index sestavila konzervativní nadace Heritage Foundation a deník The Wall Street Journal.

Česko si v žebříčku ekonomické svobody připsalo 0,3 bodu na 72,5 bodu. Ze zemí Evropské unie je jedenácté. Kromě západoevropských států Českou republiku předstihly například i pobaltské státy Estonsko a Litva.

V letošním roce se zlepšilo také Slovensko, a to o 0,8 bodu na 67,2 bodu. Umístilo se tak na 50. místě (loni bylo 57.). Až na vládní výdaje a svobodu podnikání si ve všech ukazatelích vede hůře než Česko. Stejně jsou na tom obě republiky, co se týče svobody investic.

„Vládní výdaje jsou snad jediným ukazatelem žebříčku, kde jsme výrazně horší než světový průměr. Jsou opravdu zásadním bolákem české ekonomiky a bohužel se v tomto směru nic nezlepšuje, protože i v letošním roce budeme hospodařit s poměrně velkým deficitem, který podle mého soudu neodpovídá prognózovanému růstu. Měl by být výrazně nižší,“ myslí si hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Koaliční vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) plánuje letos hospodařit se schodkem 100 miliard korun při očekávaném 2,5procentním růstu.

Celosvětový průměrný index ekonomické svobody dosáhl letos nejvyšší hodnoty za dvacet let existence žebříčku (60,4 bodu). Česko svou pozici po celou tuto dobu postupně zlepšuje. Díky skóre vyššímu než 70 bodů spadá spolu se třiceti dalšími zeměmi od šesté Kanady až po 35. Svatou Lucii do skupiny států označovaných jako „převážně svobodné“. Naproti tomu Slovensko už patří do nižší kategorie „průměrně svobodných“ zemí (například společně s Polskem, Maďarskem, Slovinskem nebo Francií).

Kompletní výsledky si můžete prohlédnout zde.

Kovanda: V kategorii vládních výdajů je Česko podprůměrné (zdroj: ČT24)

„Bral bych to jako takové mediální shrnutí. Protože ty analýzy, které provádějí investoři, když se rozhodují, zda investovat, či nikoliv, jsou pochopitelně mnohem zevrubnější. Nicméně rámcově to ukazuje přesně na to, jak o nás – nebo o jakékoliv jiné zemi – smýšlí mezinárodní investorská obec. Z tohoto hlediska je 24. místo podle mého soudu jednoznačně pozitivním signálem i do zahraničí,“ poznamenal Kovanda.

Spojené státy, kdysi šampion ekonomické svobody, žebříčkem trvale sestupovaly po celou dobu vlády prezidenta Baracka Obamy (od roku 2009). Letos si poprvé o 0,7 bodu polepšily a zůstaly na loňském 12. místě.

Mezi nejhorší patří z hlediska ekonomické svobody latinskoamerické země jako Kuba, Venezuela a Argentina nebo africké země v čele se Zimbabwe, Eritreou, Rovníkovou Guineou a Kongem. Úplně poslední je komunistická Severní Korea.

Osm zemí nebylo do žebříčku zařazeno vůbec. Jedná se o Afghánistán, Irák, Kosovo, Libyi, Lichtenštejnsko, Somálsko, Súdán a Sýrii.