Tatra se opět staví na nohy, tržby jí vzrostly o čtvrtinu

Kopřivnice – Před dvěma lety byla slavná kopřivnická Tatra na pokraji zániku. Teď se jí zase daří; tržby v loňském roce vzrostly o 24 procent a dosáhly 3,7 miliardy korun. Zvýšil se i počet vyrobených a prodaných vozů.

Tatra se opět staví na nohy, tržby jí vzrostly o čtvrtinu (zdroj: ČT24)

Tatra loni vyrobila 821 vozů, což je o 58 víc než v roce 2013. Počet prodaných vozidel se ve stejném období zvýšil ze 722 na 850. Prodej náhradních dílů pak vzrostl o 40 procent. Na růstu se nicméně podílely také vyšší tržby za servis a práce strojní povahy pro jiné firmy.

Podle Andreje Čírtka, mluvčího společnosti Tatra Trucks, které automobilka patří, svědčí výsledky o tom, že firma prochází úspěšnou restrukturalizací a stává se zdravým podnikem s předpoklady pro dlouhodobou prosperitu.

Firmě se prý daří postupně obnovovat důvěru zákazníků ve značku Tatra a úspěšná je i v jednání se strategickými partnery, jakými jsou třeba ministerstvo obrany Saúdské Arábie nebo slovenský hasičský sbor. Automobilka rovněž vstupuje na nové trhy, například v Mexiku nebo Nové Kaledonii. „Obchodnímu týmu Tatra Trucks se také daří prodávat vozidla s komplikovanějšími specifikacemi, která více odpovídají konkrétním potřebám zákazníků na všech kontinentech,“ popsal mluvčí.

Na export jde 80 procent produkce Tatry. „Proto na ni měl pozitivní dopad i kurzový vývoj roku 2014, kdy slabá koruna přispěla k růstu tržeb,“ podotkl Čírtek.

Kopřivnická Tatra je nejstarší automobilkou ve střední Evropě a druhou nejstarší na světě. Přečtěte si víc o její historii.

Kopřivnickou automobilku vlastní od roku 2013 podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Získali ji v dražbě, do níž se podnik dostal kvůli dluhům. Hodnota Tatry byla stanovena na 1,765 miliardy korun. Závazky ale činily zhruba 1,5 miliardy korun, takže konečná cena v dražbě dosáhla 176 milionů korun.

„Tatra má teď průhlednější manažerský systém a dokáže operativněji hledat zakázky na soukromých trzích,“ zhodnotil změnu vlastníka šéfredaktor Automakers Erich Handl. Ke konci roku měla Tatra 845 kmenových zaměstnanců. Dalších téměř 500 lidí zaměstnávají dceřiné společnosti Taforge a Tafonco.