Nečas jede do Bruselu jednat o směrnici, kterou by nejraději zrušil

Praha - Ministři práce a sociálních věcí členských států Evropské unie budou dnes v Bruselu řešit otázku maximální pracovní doby. Tu by měla podle představ Evropské komise upravovat směrnice, ale na jejím znění se členské státy nebyly několik let schopny dohodnout. Unii tlačí k dohodě o nových pravidlech rozsudky Evropského soudního dvora, který hrozí vážnými dopady na státní rozpočty.

Lucemburský soud s odvoláním na nynější evropskou legislativu dává za pravdu zdravotníkům žalujícím nemocnice za to, že jim neproplácejí celý čas pracovní pohotovosti jako práci. Podobný problém může nastat třeba s hasiči nebo vojáky. Navrhovaná směrnice by to měla vyřešit.

V Evropské unii je v současnosti povolena maximální pracovní doba 48 hodin týdně. Politici se ale doposud nedokázali shodnout na tom, za jakých podmínek může zaměstnavatel získat výjimku z týdenního stropu 48 hodin a překročit ho. Nejrůznějších výjimek však využívá řada států.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas očekává dlouhé a komplikované jednání. „Představa, že nazujeme Evropě jednu velikost bot od polárního kruhu po středomoří, od hutnictví po zdravotnictví, je velmi nebezpečná,“ varuje před jednáním Nečas. „Stejně tak důležité bude domluvit se na takovém předpisu, který nebude motivovat k obcházení a různým výjimkám,“ dodal. „Česká republika chce liberální evropské zákonodárství, chceme liberalizovat pracovní trh, součástí toho je i boj proti nelegálnímu zaměstnávání,“ shrnul priority, se kterými zasedne k jednacímu stolu.

Nečas je ale toho názoru, že nejjednodušší by bylo v současnosti platnou směrnici zrušit a ne se ji snažit revidovat. „Nejsem ale tak politicky naivní, že bych něco podobného navrhl,“ uzavřel ministr.