ČEZ plánuje obchod roku, chce koupit Mosteckou uhelnou

Praha - Energetický gigant ČEZ chce koupit soukromou těžební společnost Mostecká uhelná (MUS). Jejím akcionářům nabízí 28 miliard korun. Obchod však komplikuje vzájemná nedůvěra obou stran.

Podle zjištění Mladé fronty Dnes požadují obě zúčastněné firmy nabídky písemně. Mostecká uhelná se totiž obává, že by ČEZ mohl nabízenou sumu změnit. ČEZ chce mít naopak jistotu, že svůj podíl prodá všech pět akcionářů.

Jak budou pokračovat jednání, zatím není jasné, protože ani jedna ze zúčastněných firem nechce o této problematice s novináři hovořit. „Registrujeme zájem ze strany ČEZ na řešení některých sporných otázek ve vzájemných obchodních vztazích,“ reagoval na dotaz ČT24 mluvčí Radek Stavěl společnosti Czech Coal, která je majitelem MUS. ČEZ se s odvoláním na probíhající soudní spory neposkytl stanovisko k akvizici vůbec.

Firmy spolu vedou při kvůli smlouvám na dodávky uhlí. ČEZ chtěl s Mosteckou uhelnou uzavřít potřebné smlouvy až do roku 2055, aby si tak pojistil zdroj surovin pro plánovanou elektrárnu. Představitelé MUS to ale odmítli s tím, že uhlí plánují zužitkovat ve svém novém zařízení. Energetický gigant nyní požaduje odškodnění 22 miliard korun z důvodu, že postup těžařské společnosti považuje za porušení povinnosti.

Kdyby se připravované převzetí podařilo, vyřešily by se tak veškeré spory obou společností. Zároveň by se jednalo o druhý největší obchod uzavřený v letošním roce. Nejvíce peněz zatím zaplatila italská společnost Generali skupině PPF za odkup akcií České pojišťovny. Výsledná částka se vyšplhala na 48 miliard korun.